Eric Schoutens (38) is al heel lang geïnteresseerd in geschiedenis en dan speciaal in de Napoleontische tijd (1800-1815). Hij heeft er een mooie hobby aan overgehouden.
Wat houd je hobby in?
“Wij beelden een bepaalde periode uit de geschiedenis uit, dat heet reenactment (naspelen). In dit geval dus de Napoleontische geschiedenis. Wij beelden de keizerlijke douane van Napoleon uit. Heel gedetailleerd. Wij willen zo authentiek mogelijk overkomen.”
Hoe doen jullie dat?
“Wij hebben met veel moeite achterhaald hoe de douane in die tijd gekleed was. Welke stof, uniform, kleur, model enz. Dat heeft twee jaar van onderzoek gevergd. De douane van die tijd is eigenlijk een vergeten hoofdstuk. Er waren wel afbeeldingen van en aan de hand daarvan hebben wij de uniformen na laten maken.”
Wat is daar allemaal voor nodig?
“Het uniform werd toen gemaakt van een wollen lakense stof. Kom daar maar eens aan. Ik heb de stof in België gevonden en ook nog in de juiste donkergroene kleur. Aan de knopen bijvoorbeeld was heel moeilijk aan te komen. Via een man in Frankrijk die bij de douane werkt en die nog één grote en één kleine knoop had, was ik in staat om deze na te laten maken. Alleen al voor de sjako (het hoofddeksel) is de juiste galon, knoppen, pompon, kinbanden en koperen plaat nodig. Je kunt de uniformen nergens kopen, Je moet de juiste materialen bij elkaar sprokkelen.”
Wat komt nog meer bij deze hobby aan bod?
“Je kunt de hobby zo breed maken als je zelf wilt. Ik leg veel contacten in het buitenland met mensen die hier mee bezig zijn. Meestal via internet. Toen ik hiermee begon wist niemand meer de eigenlijke rol van de douane in die tijd. Alleen dat de douane toen ‘preposé’ werd genoemd. Niemand wist meer dat de Fransen het douane-systeem hebben uitgevonden. De Fransen waren heel bureaucratisch, Tot op de dag van vandaag is heel weinig aan het systeem veranderd.”
Vertel iets over de achtergrond?
“Toen Napoleon keizer werd wilde hij een eigen keizerlijke douane corps. Rond 1813 was dit corps uitgegroeid tot ongeveer 40.000 douaniers. De reden was dat hij de oorlog met Engeland niet kon winnen vanwege de sterke zeemacht van Engeland. Hij zorgde dat alle handel van het Europese vasteland met Engeland onmogelijk werd. Op die manier wilde hij Engeland bankroet maken. De douanebeambten hielden alle strategische punten in de gaten. Zo wilde hij Engeland dwingen tot een vredesakkoord.”
Op welke manier beoefen jij deze hobby?
“Er worden evenementen georganiseerd in heel Nederland waarin iedereen zijn eigen rol speelt. Daar worden veldslagen geleverd maar ook gekookt op kampvuren en we eten het voedsel zoals het toen bereid werd. Vrouwen en kinderen zijn ook gekleed in de toenmalige mode. Het ziet er gewéldig uit. Op zo’n evenement komen mensen van allerlei nationaliteiten bij elkaar. Je moet exerceren, dus ik moet de Franse commando’s kennen. Na een jaar krijg je een vergunning van de wapenwet voor een musket. Sommigen hebben zelfs een originele van 200 jaar geleden. Maar dat is bijna niet te betalen. Een exacte replica kun je kopen bij één fabriek in Italië die deze nog steeds maakt. Ze kunnen met scherp schieten maar wij schieten uiteraard met losse flodders. “
Hoe vaak doe jij mee aan een evenement?
“Gemiddeld zo’n acht keer per jaar. Ik zou wel graag vaker willen maar ik heb een vriendin waar ik tijd voor vrij wil maken. Zo’n evenement duurt altijd een heel weekend en ik wilde graag dat mijn vriendin mee ging. Dat zag ze in eerste instantie niet zitten. Ze is toch een keer meegegaan naar het winterbivak op kasteel Loevenstein. Het was min 10 graden, we sliepen in tenten maar de sfeer was een en al warmte en hartelijkheid. Dat vond mijn vriendin Cynthia gelukkig ook!”