Petra Frijsinger (44) heeft al vanaf haar 21e jaar een stoma vanwege de Ziekte van Crohn. Ooit was een droom van haar om in bikini op een brandweerauto, tussen brandweerlieden, mooie foto’s te laten maken. Nu showt ze badkleding voor mensen met een stoma.
Wat doe je precies?
Petra: “Ik ben geen beroepsmatige mannequin. Als je badmode showt denk je toch aan sexy maar deze badmode is speciaal gericht op vrouwen en ook mannen met een stoma. Deze badmode wordt speciaal aangemeten op de persoon. Het is altijd maatwerk.”
Waarom hebben stomapatiënten een ander badpak nodig?
“Ik voelde me vroeger vaak niet op mijn gemak in een gewoon badpak. Er zit toch een goed zichtbare bult op mijn buik, de inhoud van de stomazak. Ik hield er altijd zo’n beetje een handdoek voor. In mijn aangepaste badpak voel ik me vrijer.”
Wie maakt deze badmode?
“Dat zijn twee coupeuses in Weert, Helma en Wilma. Zij maakten al badmode voor vrouwen waarvan een borst was geamputeerd. Op mijn vraag om een badpak voor mij te maken waarin de stoma minder te zien was, reageerden zij positief. Zij vonden het een uitdaging. Ik was helemaal blij met het resultaat. Ze maken zelfs strings waarbij het stomazakje mooi verborgen blijft.”
Wat is er anders aan zo’n speciaal badpak?
“Bijvoorbeeld rushes die de stoma minder zichtbaar maken. Voor mannen is de zwembroek wat hoger zodat de stoma niet te zien is. De badmode wordt op de persoon gemaakt.”
Hoe werd je mannequin?
“In ziekenhuizen worden stoma-polie’s georganiseerd voor mensen met een stoma of mensen die een stoma krijgen. De ontwerpsters van de badmode kregen een uitnodiging om hun badmode daar te showen. Toen werd ik gevraagd om de badmode te showen met twee collega’s, Marion Schmitz uit Herkenbosch en Frans van Laanen uit Deurne.”
Wat is er te zien op zo’n polie?
“Bij een stomapolie kunnen mensen terecht voor advies bij een stomaverpleegkundige. Dat kan zijn bij huidproblemen, vragen over het materiaal, relatieproblemen in verband met een stoma. Ook geeft een arts voorlichting over nieuwe technieken en medicijnen. In dat kader valt ook voorlichting over badmode voor mensen met een stoma. Daarbij wordt voorlichting gegeven door de Nationale Stoma Vereniging.
Binnenkort is in Eindhoven de landelijke dag van de vereniging. Daar is badmode te zien en tevens allerlei stoma-materialen. Je bent onder lotgenoten dat maakt het onderwerp gemakkelijker bespreekbaar.”
Wat is er moeilijk voor mensen met een stoma?
“Er zijn mensen die nergens meer naar toe gaan omdat ze een stoma hebben. Dat is jammer en ook niet nodig. De materialen worden steeds beter en mijn ervaring is dat een stoma een vertrouwd iets wordt. Het hoort nu eenmaal bij mij. Ik schaam me er niet voor. Als iemand mijn stoma wil zien, mag dat! Voor mensen met bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, kan het een opluchting betekenen als ze een stoma krijgen. De lijdensweg van eeuwig diarree hebben, is voorbij. Ze kunnen in principe weer overal naar toe.”
Hoe gaat een show in z’n werk?
“Wij lopen niet over een cat-walk maar we staan bij een stand, gekleed in badmode. We kleden ons geregeld om en beantwoorden eventuele vragen van de mensen. Ze mogen ook voelen hoe het zit. Er was bijvoorbeeld een man en hij vroeg zich al of zo’n zwembroek de stoma helemaal bedekte. Ik stelde voor om eens te passen. Zijn maten werden ter plekke opgemeten en de zwembroek werd naar hem opgestuurd. Zij vrouw was heel blij omdat hij nu weer gewoon durfde te gaan zwemmen.”