Foto: Hengelsport Vereniging De Swalm
Luisterend naar de verhalen Wim Geilen (50) en Fon Laugs (57) over vliegvissen, zou je zomaar jaloers kunnen worden. Zo’n interessante hobby wil iedereen wel!
Wat is het verschil tussen ‘gewoon’ vissen en vliegvissen?
Wim: “Je hebt zoveel manieren van vissen. Het meest voorkomende beeld dat mensen hebben is de visser die aan de waterkant zit te staren en wacht tot de dobber onder gaat. Dat is statisch vissen. Vliegvissen is bewegend vissen. De visser hanteert een korte hengel, hij gebruikt ‘vliegen,’ dat zijn imitaties van insecten, natuurgetrouw nagebootst. De vliegvisser kijkt naar het viswater en zoekt een kring of beweging op het water die de aanwezigheid van een vis verraadt. Daar positioneert hij zijn ‘vlieg’. Hij houdt de hengel met het nagemaakte insect in de lucht, de vis ziet de contouren van een lekker hapje en hapt toe!”
Waarom geen levend aas?
Fon: “Maden en wormen als aas wordt gebruikt door de statische vissers. Vliegvissers gebruiken imitaties van insecten die in de betreffende buurt voorkomen. Van larven tot het volwassen exemplaar. Het maken van de ‘vliegen’ is een techniek die men moet leren. Een mooie uitspraak is: ‘vliegvissen is een manier van vissen om zo weinig mogelijk vis te vangen’.”
Is hoeveelheid en grootte van de gevangen vis niet belangrijk?
Fon: “Voor de meeste vliegvissers niet. Het gaat vooral om het verdiepen in wat er leeft in de rivier en in de omgeving. In ons geval is dat de Swalm. Wij vissen op de serpeling, de kopvoorn en soms op de beekforel. Je moet kijken of je het beste met een ‘natte vlieg’ die iets je zinkt of met een ‘droge vlieg’ die blijft drijven of met een ‘insect’ die op de bodem leeft, vist.”
Is vlieg binden moeilijk?
Wim: “Het is een gepriegel. Wij hebben het geleerd van een oud-bestuurslid, hij had vingers als worstjes, maar hándig! Ik dacht in het begin dat me dat nooit zou lukken. Er zijn mensen die alleen vliegen binden om ze in te lijsten. Waarschijnlijk zul je er niet veel mee vangen. Wij kijken naar wat op en bij het water leeft en in welke periode van het jaar. De vis moet het silhouet herkennen. Het vlieg binden is eigenlijk een hobby in een hobby. Dat wordt gedaan in de wintermaanden.”
Waarom juist vliegvissen?
Fon: “Toen ik het vliegvissen eens zag, vond ik het meteen fascinerend. Er is inmiddels een groepje ontstaan dat samen gezellig vliegen bindt en ervaringen uitwisselt. Ik vis al vanaf dat ik kind was in de Swalm en het is nog altijd een geweldige ervaring om ’s morgens heel vroeg in dat prachtig gebied te zijn, bevers te zien en de natuur te ervaren.”