Ria Henckens (46) werd lid van deze hondenschool in Maasbracht toen haar familie een hond aanschafte. Het was nodig voor de opvoeding maar vooral voor de gezelligheid van hond en baasje.
Hoe kwam je tot de beslissing om een hond aan te schaffen?
Ria: “Het was een weloverwogen beslissing. We wilden graag een hond maar hebben wel gewacht tot de kinderen wat groter waren. Op die manier kunnen zij er ook voor zorgen. Dat gaat inderdaad redelijk goed.”
Welk soort hond is het geworden?
“Wij wilden een hond uit een asiel omdat we zo een hond een goed thuis wilden geven. We zagen hem en alle vier hadden we meteen zoiets van: ‘dat is ‘m’. Het is een ‘vuilnisbakkenras’, een beetje Labrador en verder een beetje van alles. Wij noemen hem een ‘Ganzenwinkellabrador’.”
Hoe ging het met de opvoeding?
“De hond was net een jaar oud en midden in zijn pubertijd. Hij had nog niet veel geleerd. Ik moest iets... ander kon ik hem thuis niet houden. Ik weet niets van zijn achtergrond maar er is in ieder geval niet veel mee geoefend. Ik weet wel dat degene die hem naar het asiel gebracht heeft, veel verdriet had.”
Wat gebeurde vervolgens?
“Dat er iets moest gebeuren was duidelijk. Ik ben toen op zoek gegaan naar een hondenschool en dat werd dus Hondenschool Dingo. Ik ben met onze hond op cursus gegaan en ik vond het heel erg leuk om op deze manier met de hond bezig te zijn. Het resultaat is dat ik nu ook les geef op deze hondenschool. Het is erg interessant.”
Wat heb je er aan?
“Ze geven me de handvaten om op de juiste manier met de hond om te gaan Je leert de hond om te luisteren en de hond moet weten welke rangorde hij bekleedt in het gezin. Hij moet weten dat jij de baas bent. Zelf moet je zorgen ook de daadwerkelijk de baas te zijn. Je moet nooit vergeten dat de hond, hond blijft en nooit op één lijn met de baas staat.”
Lukt het opvoeden altijd?
“Meestal wel. We geven nu met zes personen les en leren ook van elkaar. We lopen geregeld met een andere leraar mee en wijzen elkaar op bepaald gedrag van de honden. Ook kunnen we de raad van een deskundige inroepen om eens mee te kijken.”
Hoe zijn de regels bij Dingo”
“Bij ons ben je eigenlijk het hele jaar op les en niet maar bijvoorbeeld tien lessen en dan een examen. Bij Dingo is er iedere week les, ook in de vakanties. Het is niet examengebonden. Je kunt wel diploma’s halen maar het hoeft niet. Bij ons staat het plezier met de hond voorop. Trouwens ook het plezier van de baasjes onderling. We drinken altijd samen koffie. De honden moeten dan wachten, daar leren ze ook weer van! We hebben eens per jaar een spellendag, dan doen we met de honden spelletjes. Daarnaast hebben we eens per jaar een boswandeling. Dat is altijd rond kerst. De leden krijgen soep en de honden een kerstpakket. De club heeft rond de zestig leden en iedere zaterdag is er les. Ik geef les van 8 tot 10 uur en onze hond krijgt les van 10 tot 12 uur. Hij leert nog steeds bij.”