Mijn club

Humanitas Project Thuisadministratie
Door
Mar-Li Wingens
16 september, 2008

Lia Selen (58) is vrijwilligster bij dit project van Humanitas in Roermond. Meteen ook het enige Humanitasproject in deze stad.

Vertel iets over Humanitas?

Lia: “Humanitas is een organisatie die van oorsprong maatschappelijke dienstverlening deed. Dat doet ze nog maar tegenwoordig meer van mens tot mens. Met name vrijwilligers helpen mensen op een manier zodat ze op een gegeven moment het zelf kunnen redden. Wij willen mensen onafhankelijk maken. Dat kan op het gebied van opvoeding Dat project heet ‘Gezin in balans’. Het kan ouderen betreffen die eenzaam zijn en zo zijn er meer projecten van Humanitas in Nederland.”

Wat is het Project Thuisadministratie?

“Dit speciale project wil mensen die niet in staat zijn om hun administratie te doen, tijdelijk te helpen. De vrijwilliger helpt met het opzetten van een administratie, het ordenen, het overzicht krijgen van de eigen administratie. Op die manier worden rekeningen van huur en andere vaste lasten op tijd betaald. De belastingpapieren worden ingevuld en verstuurd. Wij proberen te voorkomen dat mensen in de (geld)problemen komen.”

Welke mensen dreigen in deze problemen te komen?

“Heel veel mensen. Daar sta je van te kijken. Als bijvoorbeeld een van de partners overlijdt, weet de ander vaak niets van de geldzaken. De maatschappij is heel complex geworden. Heel veel soorten verzekeringen, tegemoetkomingen die je kunt krijgen maar geen weet van hebt. Gemeenten zijn bereid om de weg te wijzen maar de mensen moeten eerst op het idee komen om een tegemoetkoming aan te vragen.”

Hoe werkt het project?

“Op dit moment hebben we 24 vrijwilligers in Roermond. Dat is heel veel omdat we pas één jaar bestaan. We hebben nu 40 cliënten. Deze mensen zijn we nu aan het helpen of ze zijn inmiddels klaar. Het is de bedoeling dat onze hulp altijd tijdelijk is. In ieder geval is al gebleken dat er veel behoefte aan deze vorm van hulp is.”

Zijn er ook mensen die nooit zelfstandig hun administratie kunnen doen?

“Ja, die zijn er wel. Bijvoorbeeld hele oude mensen. Maar niet om cynisch te doen, meestal lost zich dit probleem vanzelf op doordat zij opgenomen worden in een verpleegtehuis of overlijden. Als er gevallen zijn waarbij het echt niet gaat lukken, dan verwijzen we door naar het Maatschappelijk Werk. Wij zijn flexibel maar we rekenen op een jaar dat er ondersteuning nodig is voordat de mensen het zelf kunnen regelen. Maar er zijn ook cliënten die na een half jaar alles op de rails hebben.

Deel dit artikel