Mijn club

Ismakogie
Door
Mar-Li Wingens
19 november, 2010

Marjo Zaeijen (51) heeft ismakogie helemaal opgenomen in haar houding. Zij is zich bewust van een verkeerde houding van het lichaam. Dat heeft ze geleerd in de lessen die zij al meer dan vijf jaar volgt. Het aannemen van de juiste houding is in haar systeem gaan zitten.

Vertel iets over deze vorm van bewegen?

”Anne Seidel , een Oostenrijkse, heeft de methode ontwikkeld en er ook een boek over geschreven. Zij ontdekte dat een bepaalde houding- en bewegingleer van het hele lichaam toegepast op elk moment van de dag, belangrijk is. Ik noem het zelf sporten.”

Heb je altijd aan sport gedaan?

“Eigenlijk wel maar ik ben niet zo’n sportvrouw die graag in teamverband gaat sporten of op fitness. Ik deed het wel. Maar ik vond het allemaal te hectisch. Op een gegeven moment had ik het daar helemaal mee gehad. Ik wilde wel fit blijven, ook omdat ik in de verpleging werk. Ik moet mijn rug goed trainen in verband met de belasting in mijn werk. Ik wil echt alles soepel houden. Ik vond ook dat ik te weinig begeleiding bij het sporten kreeg. Op een geven moment hoorde ik van Ismakogie.”

Hoe ging het verder?

“Ik hoorde er van via mijn dochter die bij Petra Stals op balletles zat. Ik had er nog nooit van gehoord en werd nieuwsgierig. Ik had in die periode veel last van mijn schouders en nek. Ik kon nog met moeite mijn trui uitdoen en ik was nog geen 50 jaar oud. Ik was echt op zoek naar een goede manier die voor mij geschikt was om er iets aan te doen. Ik ben naar een proefles gegaan en ik deed meteen mee.”

Hoe ging dat?

“Ik moest meteen op een kruk plaatsnemen en mee doen. We zitten meestal op een kruk tijdens de les. Mooi 90 graden. Je moet wel meedoen want je ziet eigenlijk niet wat er gebeurt in het lichaam. Je hebt gewone kleding aan, ik heb gewoon een tricot broek aan en een T-shirt en je hebt blote voeten of sokken.”

Vertel iets over de oefeningen?

“Wij gebruiken alle kleine spieren. In andere sporten gebruik je veelal alle grote spieren. Wij gebruiken het hele bewegingssysteem, alle kleine spiertjes en alle gewrichtjes komen aan de beurt. Dat zijn ook de spiertjes in de vingerkootjes en zelfs de oogspieren. Bij alle oefeningen duw je, als het ware, je voeten in de grond en dan ga je al automatisch recht zitten. Hoe langer je ismakogie doet, hoe meer je je bewust wordt van je lichaamshouding. Als ik die en die houding aanneem, dat gebeurt er dat in mijn lichaam. Als ik mijn vingers strek, strek ik mijn hele lichaam uit. Dat gaat vanzelf. Als je een teen beweegt, werkt dat in de rest van het lichaam door. Zichtbare en onzichtbare bewegingen brengen een kettingreactie in het hele lichaam teweeg.”

Wat is de bedoeling?

“Het is de bedoeling dat je je lichaam in balans brengt. Recht staat, je gewicht evenredig verdeeld. Staan enkels, knieën en heupen op een lijn met elkaar. Staat je wervelkolom recht. Als je ismakogie in praktijk toepast verandert je hele houding. Daarbij kom je zelfbewuster over. Je wordt er zelfs mooier van! Je krijgt minder rimpels. Je traint zelfs je ogen! Als je ons bezig ziet, denk je ‘wat doen die mensen’? je kunt ismakogie dien als je 80 jaar bent maar ook als je 40 of 50 jaar bent. Ook geschikt voor mensen met allerlei aandoeningen en mensen met een heup prothese. Iedereen kan het doen. Het is ontspannend en geeft je een bepaalde rust. Ik doe het zelf voornamelijk preventief en omdat ik het leuk vind.”

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
Schutterij Sint Michael
Lees volgende artikel
Ik heet Luuk