Mijn club

Kees van Koolwijk en Hans Gunsing
Door
Mar-Li Wingens
4 september, 2012

Leer eerst jezelf kennen en verdiep je daarna in je naaste. (Foto: Gerard Boersen)

Kees van Koolwijk en Hans Gunsing zijn vrijmetselaar. Kees al van huis uit en Hans is sinds ongeveer vijf jaar lid. Het is eigenlijk een manier van leven. Niet volgens vaste regeltjes maar met een open geest en respect voor andere meningen. Wie zijn vrijmetselaars eigenlijk en wat doen ze precies?

Wat doen vrijmetselaars?

Kees: “In de algemene bepalingen staat onder andere: Een vrijmetselaar is een vrij man van goede naam, gezamenlijk arbeid stimuleert hem ook naar vermogen bij te dragen aan een betere samenleving. Vrijmetselaars zijn verenigd in zelfstandige locale verenigingen met eigen statuten en reglementen, ze worden een loge genoemd. Vrijmetselaren betrachten verdraagzaamheid en streven naar harmonie. Zij zoeken naar wat mensen verbindt. Zij doen dat niet alleen in hun loge, maar juist ook daarbuiten.

Waar kunnen mensen informatie krijgen over vrijmetselarij?

Kees: “Op zaterdag 8 september organiseert de vrijmetselarij in heel Nederland de ‘Dag van de vrijmetselarij’. Het is op die dag de bedoeling om de vrijmetselarij die eigenlijk naar binnen gericht is, extern te presenteren. Openheid naar buiten. Wij willen de juiste informatie verstrekken over de vrijmetselarij. Wij willen in gesprek met belangstellende mannen en vrouwen.”

Hans: “In boeken wordt soms op een manier over de vrijmetselarij geschreven die niet klopt. Er bestaan veel misverstanden over de vrijmetselarij. Daarom willen wij meer openheid geven over onze doelstellingen, waar we mee bezig zijn. Ook een voorname reden om zo’n dag te organiseren is om mensen die belangstelling hebben kennis te laten maken met onze loge. Wij zouden graag nieuwe broeders begroeten. Op dit moment telt onze loge ongeveer 50 leden.”

Waarom ziet men de vereniging vaak als geheimzinnig?

Hans: “Daar heeft de vrijmetselarij in het verleden wel zelf aan bijgedragen. Als je nooit iets vertelt gaan mensen zelf iets verzinnen. Als we dan daar niet ja of nee op zeggen, wordt het verzinsel als waarheid aangenomen. Trouwens in het Stadsarchief in Roermond is alle informatie over de vrijmetselarij te vinden. Daar zijn heel zinnige dingen te lezen.”

Wie zijn vrijmetselaars?

Hans: “Vrijmetselaar word je niet, dat bén je eigenlijk al. Je moet alleen de trigger hebben om naar een loge, het genootschap te gaan. Onze doelstelling is om zelf een beter mens te worden om beter te passen in het bouwwerk van de menselijke samenleving.”

Kees: “De menselijke samenleving wordt vergeleken met een menselijke tempel, de tempel van Salomon die opgebouwd was uit stenen zonder cement er tussen. Mooie, rechte stenen op elkaar gelegd. De vrijmetselarij zegt dat wij ruwe stenen zijn, we moeten aan onszelf werken en proberen zo’n mooie, rechte steen te worden. Dan pas je in die tempel van levende bouwstenen als symbool voor de mensheid. Vandaar dat ons logo een passer en een winkelhaak is.”

Welke zijn de voorwaarden om lid te worden.

Kees: “We zijn een broederschap (daarnaast is er een loge voor vrouwen, de weefsters genaamd en er zijn ook gemengde loges) dus mannen vanaf 18 jaar uit alle lagen van de bevolking, alle opleidingen en beroepen. Vrijmetselarij heeft niets met enige Godsdienst te maken.”

Hans: “Wij zijn uitsluitend met onszelf bezig om onze ‘bouwsteen’ bij te schaven. We komen niet voor de gezelligheid samen maar wij vinden steun aan elkaar, omdat we hetzelfde doel nastreven. Ieder werkt voor zich. Je kunt nooit zeggen ’de vrijmetselarij vindt dat…nee, je vindt persoonlijk wat. De vrijmetselarij schenkt dit of dat. Nee, als ik iets wil schenken dan doe ik dat maar ik geef daar geen ruchtbaarheid aan. Dat hoeft verder niemand te weten. Dat is een groot verschil met andere verenigingen die zich met liefdadigheid bezig houden. Wij hebben absoluut niet de behoefte om ons daarmee te profileren.”

Open dag op 8 september van 11 tot 15.00 uur Logegebouw, Kerklaan 7 in Leeuwen

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
Frieda Bouwmans
Lees volgende artikel
Dit of dat?