Margo Hilkens (36) en Guus Hennen (17) zijn lid van deze band die traditionele West-Afrikaanse muziek ten gehore brengt. Muziek uit vele landen zoals Sierra Leone, Guinea, Mali en Ghana.
Wat en wie zijn Keomuso?
Margo: “Het woord Keomuso betekent Man/vrouw. De band bestaat uit mannen en vrouwen, vandaar de naam. We zijn met negen bandleden uit de omgeving van RoermondRoermond dat zijn: Jan, Femke, Tina, Diana, Carl, Monique, Bas en Guus en ik.”
Welke instrumenten bespelen jullie?
Guus: “Dat zijn de Dundun, de Bel, de Sanban, de Kenkeni en de Djembé. De meeste leden bespelen meerdere instrumenten en anderen willen zich met één instrument bezig houden. De Djembé’s vullen met verschillende partijen het ritme op. Bij de Dundun, Sanban en Kenkeni moet je twee verschillende ritmes spelen n.l. de bel en de trommel en dat is best ingewikkeld.”
Welke leeftijd hebben de bandleden?
Guus: “Ik ben 17 jaar en meteen de jongste en de andere bandleden zijn tussen de 20 tot 57 jaar. Ik voel me heel erg thuis bij de band en juist om met verschillende leeftijden om te gaan is leuk.”
Hoe hebben jullie elkaar gevonden?
Guus: “Door onze interesse voor ritmiek, denk ik. Tenminste zo is het voor mij. Ik denk dat dit voor de anderen ook geldt. Samen met ritme bezig zijn. We hebben allemaal nog steeds les. De band is ontstaan uit een lesgroep.”
Margo: “Sinds vijf jaar zijn we een band met een vast repertoire.”
Treden jullie op?
Margo: “We hebben diverse keren op het Munsterplein opgetreden, we verzorgen een workshops en her en der treden we af en toe op. Het is niet ons hoofddoel maar wel erg leuk om te doen.”
Guus: “Met name in de zomermaanden spelen we toch geregeld ergens. Vooral in de buitenlucht bij het Bevrijdingsfestival bijvoorbeeld of in een wijkhuis of een open dag. Dat soort evenementen.”
Gaan bij een optreden de voetjes van de grond?
Margo: “Dat is heel verschillend. Veel mensen zijn niet bekend met het soort muziek en luisteren geïnteresseerd. Maar het ritme nodigt wel uit om mee te bewegen. Mensen moeten soms wel even wennen aan het geluid ritme, de accenten liggen steeds heel verschillend. Afrikanen zijn daar meesters in.het vierkwartsmaat is. Dat zijn we in Europa niet gewend.”
Hoe komen jullie aan de muziek?
Margo: “Onze leraar verzamelt de muziek en zet deze op papier. De bladmuziek fungeert als geheugensteuntje want als je trommelt kijk je niet zo gemakkelijk op een papier. Dus we spelen zoveel mogelijk uit het hoofd.”
Guus: “Het is niet zomaar trommelen maar ook de kennis van de cultuur speelt mee. Daar verdiepen we ons ook in. Wij willen weten welke emotie bij een stuk hoort. Sommige stukken horen bij feest en andere bij de dood. Als je er eenmaal mee bezig bent, wil je steeds meer weten over de cultuur en levenswijze van deze West-Afrikaanse volkeren. Tegenwoordig kun je op internet een impressie krijgen hoe deze mensen leven. Dat is mooi. Wij hebben zelf ook een website en wie meer informatie wil over de band kan daar filmpjes bekijken.