Eric Jeurninck (36) heeft een grote hobby, het kweken van voornamelijk allerlei soorten palmen. Maar ook heel zeldzame andere soorten planten uit ver afgelegen gebieden..
Hoe ben je op het idee van deze hobby gekomen?
“Ik heb altijd wel wat kuipplanten gehad. Stekjes meegenomen van vakantielanden zoals Israël. Dat mag eigenlijk niet... Ik nam ze gewoon mee in het koffer. Ik kon me niet bedwingen omdat daar zoveel soorten waren. Gelukkig werd mijn koffer niet nagekeken bij de douane, het koffer van mijn vrouw wel. Ik had toen meer geluk dan wijsheid.”
Toen is eigenlijk mijn grote interesse ontstaan. Op een gegeven moment had ik een aantal planten staan die veel te groot voor binnen waren. Die heb ik toen verkocht aan iemand met een grote serre. Daar heb ik best wel wat geld voor gebeurd!”
Wat heb je met dat geld gedaan?
“Ik heb het weer in deze hobby gestoken. Ik ben gaan speuren op internet. Daar kwam ik de meest vreemde planten tegen. Ik heb uit vele landen in de wereld zaad laten komen. Thailand, Zuid-Amerika, Hawaï, Mexico. Dat mag als je een vergunning aanvraagt. Dan duurt het iets langer en het kost enkele dollars.”
Hoe gaat het contact in z’n werk?
“Ik zoek op internet kwekers en mail ze dan in het engels. Daarna hoop ik dat ik antwoord krijg. Dat gebeurt dus geregeld. Dan is het zo dat je alles dubbel en driedubbel hebt, dat verkoop of ruil ik dan voor andere zaden van palmen. Door internet word ik steeds wijzer en kijk ik ook naar andere planten.”
Hoeveel soorten palmen heb je nu?
“Ik heb nu twee en vijftig soorten palmen staan. Waarvan een stuk of twaalf in de volle grond. Dat zijn palmen uit Iran die daar in de woestijn staan en winterhard zijn. Ze overleven min twintig graden. Ze worden zo gekweekt. Deze informatie wisselen kwekers over de hele wereld uit.“
Kan een leek het verschil tussen palmen zien?
“Er zit heel veel verschil tussen palmen. Je hebt bijvoorbeeld vederpalmen en palmen die bladeren hebben die op een hand lijken. Daarin heb je ontiegelijk veel variaties. Handpalmen met een heel klein blad en met bladeren van twee meter doorsnee. Ook de kleuren groen zijn heel divers van lichtgroen tot donkergroen tot zelfs rode kleuren.”
Komen er steeds meer palmen in Nederlandse tuinen?
“Dat zie je steeds meer. Op die trend ben ik eigenlijk een beetje op ingesprongen. Het is namelijk geen goedkope hobby. Een palm uit Brazilië van twee meter hoog is bepaald niet goedkoop. Ik krijg er nu een van anderhalve meter van dik vierhonderd euro. Ik heb er ook van twintig centimeter die honderd euro kosten. Daarnaast heb ik er ook van twee meter hoog voor honderd euro. De duurste tot nu toe was vier meter hoog en ik heb hem verkocht voor zeshonderd euro. Deze heeft ongeveer vijf en twintig jaar moeten groeien. De meeste palmen groeien de eerste vijf jaar heel traag. De moeilijke soorten komen pas na een jaar uit! Sommige soorten komen nog moeilijker uit. Velen hebben dat al vóór mij geprobeerd. Als dat lukt is het feest. Dat is nu de sport om de juiste omstandigheden te creëren om de moeilijkste soorten toch uit te krijgen. Gelukkig heb ik een hele grote tuin en daar kan ik me uitleven.”
Palmen horen niet in Nederlandse tuinen?
“Dat is zo. Dat zou raar zijn. In plaats van een Lindenlaan een Palmenlaan. Maar zo hier en daar een palm is niet erg. Trouwens een laantje met palmen is ook niet verkeerd!”