Ruud Berkers (41) maakte in 1996 zijn eerste duik.. Een zus en een zwager deden aan deze sport en ze gingen samen op vakantie in Turkije. Daar heeft Ruud een duikcursus gevolgd en hij wilde vaker gaan duiken! Ruud is mede-oprichter van Submergo, Latijns voor ‘Ik ga onder’.
Wat is er in Nederland te zien onder water?
Ruud: “In andere landen is inderdaad veel te zien onder water. Toch draait het daar niet alleen om. Het duiken op zich is ook heel leuk. Ook in Nederland zijn er dingen te bewonderen. Het is alleen jammer dat het vaak te koud is om te duiken. Wij duiken geregeld in de Asseltse plassen. Dat is een van de redenen geweest om de vereniging op te richten. Daar is de ontgrinding bijna voltooid en wij proberen het onderwater leven te stimuleren en te realiseren. Dat doen we door maaskeien en bomen in het water te leggen. Daar gaan mossen en planten op groeien en vervolgens komen er vanzelf vissen schuilen en eitjes leggen. Ook ander onderwater leven komt dan op gang. Wij bemoedigen dit proces en leggen op dit moment een onderwaterpark aan. Het was een kale zandvlakte en daar komt nu geleidelijk verandering in.”
Waarom willen mensen duiken?
Er zijn drie redenen.
1: Onder water vertoeven is heel ontspannend. De omgeving, de stilte en het driedimensionale, je zwemt omhoog, omlaag voor- en achteruit.
2: Het onderwater leven. Een totaal andere en heel indrukwekkende wereld.
3: De gezelligheid voor en na het duiken. Ook belangrijk! Het delen met elkaar wat je gezien hebt.”
Hoe groot is de club?
“We zijn nu met z’n twintigen. Een klein clubje en we staan open voor nieuwe leden. Wie meer informatie wil, kan onze website bezoeken: www.submergo.nl. Of met mij bellen: 0475-4227975. De club is niet aan een organisatie verbonden en daardoor is de contributie laag. Alle leeftijden zijn welkom. Bij ons kunnen duikers en niet-duikers lid worden. Het is meestal wel zo dat de niet-duikers familie of bevriend zijn met de duikers. Het idee hierachter is dat we allerlei activiteiten ontplooien buiten het duiken.”
Wat doen jullie samen?
“In het winterseizoen huren we iedere veertien dagen het zwembad in Heel af. De niet-duikers kunnen dan mee zwemmen. We organiseren een keer per jaar een barbecue, betaald door de vereniging met voor en na de barbecue een duik. We maken uitstapjes naar Brussel waar een zwembad is van 33 meter diep. We gaan naar Zeeland om te duiken. Deze uitstapjes zijn ook voor de niet-duikers interessant en gezellig. Niet-duikers kunnen, als ze willen, een keer proberen te duiken in een zwembad. Stel dat het duiken bevalt, hebben we binnen de vereniging iemand die les mag geven.”
Heb je een duikbrevet nodig?
“Een duikbrevet maakt het mogelijk om een bepaald aantel meters diep te mogen duiken.
Een lid van onze vereniging met de bevoegdheid tot lesgeven geeft les aan kinderen vanaf acht jaar. Eigenlijk een kennismaking met het duiken met alle attributen. Om echte duiken te maken, moet je toch al gauw 12 tot 14 jaar zijn. Je kunt dan een juniorbrevet halen en mag dan een bepaald aantal meters diep duiken. Uiteraard altijd onder begeleiding. Maar dat geldt voor alle duikers. Dit is allemaal mogelijk bij een vereniging binnen onze vereniging onder leiding van een professionele leraar. Wij hebben in onze vereniging leden tot 65 jaar. Ons oudste lid heeft meer dan 1000 duiken gemaakt. Je kunt duiken zolang de gezondheid dit toelaat. Alle leden hebben een gezondheidsverklaring van de huisarts nodig.”
Hoe zijn de ervaringen van duikers van zekere leeftijd?
Ruud: “Ons lid Corrie is 60 jaar en heeft 20 duiken gemaakt. Zij zegt dat zij overgehaald moest worden door haar echtgenoot om het ook eens te proberen en dat ze nu heel enthousiast is. Het enige nadeel vindt zij dat ze soms moeite heeft met het in en uit het water geraken met de zware uitrusting van 25 tot 30 kilo. Er is uiteraard altijd hulp in de buurt om de zware flessen even over te nemen. Ze heeft vorig jaar in Egypte haar eerste brevet gehaald. Dat wil zeggen dat ze tot 18 meter diep mag duiken.”