Mijn club

Oriëntaalse danseres
Door
Mar-Li Wingens
8 januari, 2007

Hesther van Gelderen (31), heeft een man, Danny en een zoontje van twee jaar, Sil. Haar derde grote liefde is dansen. Oriëntaalse dans of ook wel buikdansen genoemd.

Waarom kiest een oer-Hollandse meid speciaal voor oriëntaalse dans?

Hesther: “Ik heb hiervoor gekozen omdat ik de dans, de muziek en de kleding heel mooi vind. Ik dans nu vijf jaar met een korte pauze tijdens mijn laatste weken van de zwangerschap. Als ik na de geboorte van Sil oriëntaalse muziek opzette en danste met hem, werden we samen rustig.”

Vertel eens iets over deze dansen?

“Deze dansen worden vaak ‘buikdansen’ genoemd, alsof het alleen dansen met de buik is. Niets is minder waar. Je danst ook met je armen, je borst en je heupen. Het is een isolatiedans. Je beweegt je heup en borst bijna nooit tegelijk. Het zijn wel altijd hele sierlijke bewegingen. Het is niet alleen rollen met je buik, dat kan ik niet eens.”

Waar zijn deze dansen ontstaan?

“Daar bestaan verschillende verhalen over. De oorsprong ligt waarschijnlijk in India en zigeuners namen de dansen mee deze kant op. Je hebt Egyptische dansen en dansen uit Turkije, Libanon en natuurlijk Marokko. Deze landen hebben allemaal hun eigen stijl en hun eigen muziek.”

Op welke muziek dans jij?

“Op muziek uit verschillende landen. Soms op hele langzame muziek, daarop maak ik slangenbewegingen met mijn armen en ook met mijn heupen. Maar er is ook ruigere muziek, meestal met trommels. De dans daarop wordt sjimmy genoemd. Daarbij schudt je heel snel met je heupen en je billen. Soms kun je Spaanse invloeden horen. Als je optreedt kom je meestal binnen met een sluier. Op die manier geef je niet direct ‘alles weg’. Je bouwt je dans langzaam en subtiel op.”

Vertelt de muziek ook een verhaal?

“Jazeker, ik wil dan ook weten welk verhaal. Ik voel wel de sfeer aan, maar ik wil ook het verhaal weten. Een lied gaat bijvoorbeeld over een vrouw die naar haar man verlangt die ver weg is. Zij zingt dan dat hij moet terugkomen bij haar. Heel mooi.”

Wat voel je als je danst?

“Ik kan helemaal ‘in’ mezelf gaan. Ik raak soms ontroerd. Voor mij is het een soort meditatie. Ik vind de muziek prachtig en rustgevend en ik voel me heel vrouwelijk als ik dans. Een dans gebracht met passie, schoonheid, kunde en elegantie, doet iets met je. De danseres straalt iets uit dat je raakt. Soms moet je eerst intensief naar de muziek luisteren en voelen wat in je opkomt aan gevoelens en ook de kleuren en geuren.”

Voor wie is dit soort dans geschikt?

“Voor alle leeftijden. Op mijn dansschool zitten vrouwen tussen acht en zestig jaar.”

Waar koop je de speciale kleding?

“Er bestaan speciale winkels voor buikdanskleding. Maar een sjaaltje koop je ook in een Turkse winkel. Ik heb verschillende kleding. Ik hou het meest van zilveren versieringen. Met de kerst heb ik een mooie heupdoek van Danny gekregen, wit met zilveren belletjes, muntjes en pailletten.”

Treed je wel eens op?

“Soms met mijn dansschool met een groep. Maar ik wil bijvoorbeeld best op een kinderfeestje een voorstelling geven. Samen met de kinderen leren we dan ook een dansje. Het is leuk als de meiden dan een ‘prinsessenjurk’ aanhebben. Ik ben dus ‘te huur’.”

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
Joekskepel Van Alles Get
Lees volgende artikel
Makelaar in opleiding