Tiny Thomassen-Sivré (64) en Ben Ramakers (64) zijn met nog vijf stadsgidsen uit de bestaande stadsgidsenvereniging opgestapt en hebben een eigen vrijwilligersvereniging opgericht. Sinds april dit jaar bestaat deze nieuwe vereniging maar dit is de eerste keer dat zij in de publiciteit komen. Maar waarom, hoe en wat is de bedoeling van ‘Rondje Roermond’?
Waarom hebben jullie een nieuwe club opgericht?
Ben: “Eigenlijk om een eenvoudige reden, de cultuur die bij het VVV heerst, past niet bij de leden van Rondje Roermond. Onafhankelijk van elkaar besloten zeven gidsen om te stoppen, namelijk: Constance Jacobs, Toos Wever, Ellie Brouwers, Emmy Willems, Marij Pilz-Van Elven en wij tweeën.”
Tiny: Ik ben 13 jaar gids geweest bij de VVV en op een bepaald moment is er een omslag gekomen in de sfeer, er ontstond een splitsing, bijvoorbeeld wat betreft het delen van kennis. Ik ga er vanuit dat als je iets ontdekt over de stad dat interessant is, je deze kennis deelt met je collega’s. Maar dat gebeurde te weinig.”
Ben: “Ter illustratie: Rondje Roermond vergaderde vanmorgen en een lid had iets nieuws ontdekt en zij had deze informatie alvast zeven keer uitgeprint en rondgedeeld.”
Tiny: “Wij hebben Rondje Roermond ook opgericht omdat wij onze kennis van de historie van de stad niet verloren wilden laten gaan. Stel, wij krijgen heel veel aanvragen dan vragen we gewoon onze collega’s van de VVV om bij te springen. Wij willen graag samenwerken. Wij zijn in harmonie uit elkaar gegaan.”
Welke verschillen zijn er nog meer?
Tiny: “Wij bieden rondleidingen aan op maat. Laatst was er bijvoorbeeld een aanvraag voor een boottocht over de Maas, een stadswandeling en een bezoek aan een wijnproeverij. Een heel programma dat samengesteld was door de aanvrager.”
Ben: “Wij willen graag van tevoren weten wat de klant verwacht van een rondleiding zodat we kunnen inspelen op zijn wensen. Als iemand bijvoorbeeld een wandeling wil maken langs de putbeelden, vragen wij waarom precies. Wil hij anderhalf uur lang alleen maar putbeelden? Dan blijkt bijvoorbeeld dat hij ook graag een kerk wil bezichtigen of de synagoge of informatie wil over historische panden. Op die manier krijgen wij een beeld van de verwachtingen. Het gaat niet om wat wij willen maar om wat de aanvrager wil.”
Heeft ieder van jullie een specialiteit?
Tiny: “Ik ben bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in ‘Sjinderhannes’, in putbeelden en Jugendstil. Marij is heel goed in de ‘glas in loodwandelingen’ en beelden, Ben in gevelstenen, de Voorstad en industrieel erfgoed. Zo heeft iedereen wel een stokpaardje.”
Ben: “Wij bieden rondleidingen in vreemde talen: Duits, Engels, Italiaans en Frans, van de zeven gidsen spreken er vier vloeiend een andere taal. Daarbij kunnen wij desgewenst gidsen aantrekken die in het Russisch en zelfs Chinees rondleidingen kunnen verzorgen.”
Tiny: “We hebben ook nieuwe plannen zoals een ontbijt en daarna een wandeling of een High Tea en daarna een wandeling. We werken samen met de rondvaartboten.”
Hoe zit het met de kosten?
Tiny: “Een wandeling op maat van anderhalf uur kost 40 euro. Er nemen maximaal twintig personen deel, maar ook als er drie personen deelnemen kost een wandeling 40 euro. “
Ben: “De opbrengsten worden gebruikt voor opstartkosten, briefpapier en reclamedoeleinden e.d.. Onze flyer is bekostigd door een sponsor. Op 25 plaatsen in Roermond ligt onze activiteiten brochure. Ook hebben wij bijvoorbeeld geen kantoor en de leden zijn allemaal vrijwilligers. We hebben geen management!”
Tiny: Wij vergaderen om de beurt bij de gidsen thuis.”
Waar halen jullie je informatie vandaan?
Ben: “We zijn allemaal gediplomeerd stadsgids. We hebben allemaal een tweejarige opleiding gevolgd die we overigens zelf betaald hebben. Ik wil met name Lenie Derks noemen die alle stadsgidsen op een geweldige manier begeleidt heeft.”
Tiny: “Vanwege onze liefde voor de stad raken we nooit uitgeleerd en blijven we geïnteresseerd in alles wat met Roermond te maken heeft.”
Rondje Roermond is te bereiken: Telefoon: 0634172970