Huub Claessen (63) is iedere zondag op het voetbalveld te vinden. Daar staat zijn vrouw Maria helemaal achter. Als je partner het daar niet mee eens is, kun je deze hobby wel vergeten.
Wat doet een scheidsrechter nog meer dan alleen fluiten?
Huub: ‘Een scheidsrechter moet de regels bij houden. Regels veranderen soms of worden aangepast. Ook de trainingen van de voetballers zijn belangrijk. De voorbereiding op een wedstrijd. Op het veld worden de regels wel eens vergeten en moeten spelers daar weer aan worden herinnerd.”
Heb je soms oren en ogen te kort?
“Meestal! Het gebeurt vaak achter je rug! Tja, sorry, niet gezien. De ogen in mijn rug krijg ik pas volgende week! Meestal ben ik de kwaaie die het schuld krijgt als een club verloren heeft. Daar leer je als scheidsrechter mee leven. Het hoort er bij. Deze hobby moet je aanspreken anders moet je gaan biljarten of zoiets. Mij geeft het een kick. Het is een uitdaging.”
Ben je zelf wel eens heel kwaad geweest op een scheidsrechter?
“Ja, zeker! Maar je moet niet denken dat scheidsrechters alleen maar de kwaaie zijn. Meestal is dat helemaal niet zo. Als er eens iets voorvalt, wordt dat onthouden. Het is echt een leuke hobby.”
Kan een scheidsrechter bij een voetbalvereniging horen?
“Dat kan wel maar dan mag je een wedstrijd met die vereniging niet fluiten. Je moet vanzelfsprekend onbevooroordeeld kunnen fluiten. Ik vind dat niet moeilijk. Een beslissing valt in enkele seconden. Soms is dat een verkeerde beslissing. Dat wordt mij dan kwalijk genomen. Verliezen ligt altijd aan de scheidsrechter! Volgens de spelers natuurlijk. Na de wedstrijd is dat over. Er wordt na de wedstrijd nog altijd gezellig nagepraat.”
Vertel iets over de scheidsrechtersvereniging?
“Deze werd opgericht in 1927. Het is dus een vereniging met een rijke historie. Het 75-jarig jubileum werd in 2002 uitbundig gevierd en er werd een boekwerk samengesteld waarin de geschiedenis van de vereniging uitgebreid wordt verteld. Op dit moment hebben we 26 leden. Er zijn wel meer scheidsrechters maar deze zijn geen lid van de vereniging. Ik ben lid omdat je als er moeilijkheden zijn, je goed begeleidt wordt. Je komt in aanraking met collega’s en wisselt ervaringen uit. Daarbij kun je van elkaar leren. De vereniging is ook nog heel gezellig.”
Hoe word je scheidsrechter?
“Ik ben al 33 jaar scheidsrechter. Ik heb zelf ook gevoetbald. Je moet een cursus volgen en daarna moet je een theoretisch examen afleggen over de spelregels. Een bepaalde feeling is heel belangrijk.”
Zijn er genoeg scheidsrechters?
“De vergrijzing slaat toe. De jeugd trekt er niet zo hard aan. Ik denk dat ook ligt aan het grote aanbod in hobby’s. Vroeger had je een voetbalclub in je dorp en dat was het. Aan voetballers van jonge leeftijd is geen gebrek. Worden ze wat ouder, haken ze af en kiezen een andere hobby. Voor scheidsrechter kiezen te weinig jongeren. Ze moeten al vroeg geïnteresseerd zijn in de spelregels. Begeleiders en scheidsrechters moeten laten zien welke mogelijkheden scheidsrechters hebben. Ze moeten goed begrijpen wat het scheidsrechteren inhoudt. Laat ze jeugdwedstrijden fluiten. De begeleiders van de jongeren weten wel wie feeling voor dit onderdeel van de sport heeft. Wij hebben nu een jongen van 16 jaar bij de vereniging. Kijk, dat is leuk.”
Hoe regel je een en ander met het thuisfront.
“Mijn vrouw gaat nooit mee. In het begin is zij een keer meegegaan met haar moeder. De wedstrijd werd gestaakt vanwege onregelmatigheden met de supporters. Daarna is zij nooit meer meegegaan. We kijken wel samen naar het WK. Mijn zoon voetbalt niet zelf maar hij is wel geïnteresseerd.”