Annie Bazelier (69) geeft vegetarische kookles. Zij is van haar vak voedingsdeskundige. Annie heeft eigenlijk haar werkzame leven al een tijdje achter de rug. Toch kan ze niet ophouden met wat ze het liefste doet: lesgeven!
Waarom heeft u gekozen voor het vak van voedingsdeskundige?
Annie: “Ik heb in Leiden een opleiding voor huishoudlerares gevolgd. Een hele brede opleiding. Toen heb ik twee jaar in Rotterdam lesgeven. Daarna ben ik in Echt terechtgekomen aan de huishoudschool. Mijn ouders woonden in Roermond en zij werden een dagje ouder, Ik heb er toen voor gekozen om in hun buurt te gaan wonen en werken. Na een jaar of twee heb ik toen gesolliciteerd bij de Nationale Federatie voor Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting in Breda. Daar ben ik toen cursussen gaan geven voor volwassenen over koken, demonstraties, lezingen en ik gaf daarnaast consumentenvoorlichting over inrichting van de keuken of over huishoudelijke apparaten.”
Hoe ging het verder?
“Ik gaf kooklessen in bijvoorbeeld de fijne keuken, grill-koken, Chinees koken. Maar ik gaf ook cursussen over gezonde voeding. Toen werd ik gevraagd om directrice te worden van Huishouding- en gezinsvoorlichting in Geldrop bij Eindhoven, het centrale bureau. Op een geven moment in begin jaren zeventig ben ik voor mezelf begonnen.”
Was dat een grote stap?
“Ik had een vaste aanstelling en ik kreeg toen een hele tijd wachtgeld. Daarom was het mogelijk om voor mezelf te beginnen. Ik dacht: ‘Als ik cursussen voor anderen kan organiseren, kan ik dat ook voor mezelf.’ Dat liep als een trein! Toen ben ik verhuisd naar Roermond en ben hier cursussen gaan geven in mijn ouderlijk huis, daar woon ik nog steeds. Dat huis is daar toevallig heel geschikt voor. Maar ik gaf ook les op andere locaties.”
Wat onderscheidt uw kooklessen van andere?
“Ik breng alles in praktijk wat ik geleerd heb over gezond koken, gezondheid en voedingsleer. Bijvoorbeeld koken zonder chemische stoffen. Dat doe ik nu al ongeveer dertig jaar.”
Bent u van plan om het rustiger aan te doen gezien uw leeftijd?
“Nee, ik ben niet van plan om er mee op te houden , ik doe het veel te graag. Er is veel vraag naar mijn cursussen. Ook in andere delen van het land. Ik geef les aan allerlei mensen, jonge mensen, koks, mensen die geïnteresseerd zijn in gezonde voeding.”
Waarom vegetarisch?
“Ik ben overtuigd vegetariër omdat het gezond is en ook omdat ik het zielig voor de dieren vind. Je leert bij mij wat je sterke en wat je zwakke kant is en daar je voeding op aan te passen. Belangrijk bij vegetarisch koken is dat je de juiste combinaties in voedsel kiest. Bijvoorbeeld wortelen en selderij past niet bij elkaar in één maaltijd. Dat botst omdat daar bepaalde stoffen in zitten die elkaar niet verdragen. Door de juiste combinatie en de juiste bereiding dienen vitaminen behouden te blijven. Kaas en ei is ook zo’n voorbeeld. In ei zit zwavel en in kaas zit kazeïne. Deze stoffen breken elkaar af. Gebruik nooit onrijpe citroenen. Azijn is te scherp voor de maag. Het is dus niet zo dat je door vlees weg te laten uit de maaltijd, vegetariër bent. Er komt meer bij kijken. Vegetarisch koken is niet veel werk en zo simpel als maar enigszins kan. Je moet alleen de kennis hebben.”
Bent u zelf allang vegetariër?
“Ik was al vegetariër voordat ik de leer van Mazdaznan leerde kennen. Dat is een hele oude leer die door dr. Hamish rond de vorige eeuwwisseling beschreven is. Hij gaat uit van de overtuiging dat het Goddelijke in de mens woont en dat de mens daarnaar wil handelen. Daarbij hoort ook bewegingsleer. Dit leren mensen ook bij mij op de les. Deze manier van koken is heel smakelijk, veel rauwkost. Ik bak zelf mijn brood zonder gist en zonder zuurdesem. Mijn favoriete gerecht is Indiase kerrie met bonen, rijst champignons en zoetzuur. Heerlijk!”