Mijn club

Vrijmetselaarsloge La Liberté Constante
Door
Mar-Li Wingens
26 februari, 2007

Deze loge bestond van 1807 tot 1838 en werd opnieuw geïnstalleerd op 21 maart 1970.

Kees van Koolwijk is de voorzitter van de loge van de Vrijmetselaars in Roermond . Er hangt sinds oudsher een geheimzinnige sfeer rond de vrijmetselarij. Terecht of onterecht?

Kunt u uitleggen wat de vrijmetselarij is?

“Het is een groep mensen die ieder voor zich aan een betere wereld willen werken. Wij hebben elkaar gevonden en willen dat met elkaar doen. Je streeft allemaal hetzelfde doel na en daarom ben je bij elkaar. Wij willen een betere wereld en de beste manier is om bij jezelf te beginnen.”

Wat is het geheim?

“Dat vraagt iedereen altijd. In wezen is er niet zoveel geheim. Er zijn natuurlijk dingen die we niet vertellen. Maar er zijn zoveel dingen in het leven die je niet vertelt. Daarmee is het nog niet geheim. Hoe het in een voetbalclub toegaat, weet je ook pas als je lid van die club bent. Wij hebben twee soorten bijeenkomsten. De avonden dat we gekleed in smoking een oud rituaal opvoeren en er zijn avonden dat er iemand iets vertelt. Wij wisselen daarover van gedachten. Dat kan over allerlei onderwerpen zijn. Wij gaan daarover niet discussiëren maar compareren. Dat is vergelijken. Wij vergelijken onze meningen. Wij willen elkaar dus niet overtuigen van ons eigen gelijk.”

Heeft Vrijmetselarij iets met religie te maken?

“Nee helemaal niets. Kijk, er zijn in het leven onverklaarbare dingen. Sommigen noemen dat God of Allah. Wij noemen dat de Opperbouwmeester des Heelals. Daar kan eigenlijk iedereen zich in vinden. Geloof doet bij ons niet ter zake. Je kunt naast je lidmaatschap van de Vrijmetselaars een geloof hebben. Wij praten in de loge over onderwerpen die dat begrip overstijgt. Wij willen vrij man zijn. Dat wil zeggen vrij van verplichtingen van een gedachtegoed, vrij van dogma’s. Dat is ook bijvoorbeeld de reden dat het Katholicisme lange tijd tégen ons is geweest. Dit geloof heeft wel dogma’s.Wij willen alles onderzoeken, wij zijn vrijdenkers.”

Mag je iemand van mening doen veranderen?

Dat is niet de bedoeling. Wij leggen meningen naast elkaar.

Er zijn twee onderwerpen in de loge waar we wel over praten maar waar we geen twistgesprekken over hebben. Wij willen elkaar niet overtuigen van een geloof. Wij willen elkaar niet bekeren. Dat geldt ook voor iemands politieke overtuiging. Natuurlijk mag ik zeggen dat ik voor een politieke partij ben, maar wij moeten niemand willen overtuigen.”

Welke zijn de belangrijkste grondslagen van de Vrijmetselarij?

“Ieders recht zelfstandig te zoeken naar de waarheid, verantwoordelijkheid voor eigen doen en laten, gelijkwaardigheid voor alle mensen, de algemene broederschap van mensen en werken aan het welzijn van de gemeenschap.”

Wat betekenen de symbolen?

“Het betreft een bouwsymboliek en een lichtsymboliek. Onze symbolen van de passer en de winkelhaak is dat als ik tegenover jou sta, ik haaks tegenover je sta, dus wat ik vertel, dat is zo en wat jij vertelt is ook zo. Aan de hand van onze symbolen voeren wij ritualen op. Deze bestaan bijvoorbeeld uit de viering van de hoogste of laagste stand van de zon.”

Hoe ziet een gespreksbijeenkomst er uit?

“Dat gaat altijd op een rustige fatsoenlijke manier. Geen geroep of elkaar in de rede vallen. Ieder wacht zijn beurt af. Daarbij krijgen de ouderen iets eerder het woord van de voorzitter dan de jongeren in het gezelschap.”

Hoe word je Vrijmetselaar?

“De kandidaten melden zich zelfstandig aan, maar worden door tussenkomst van een lid verder voorgesteld. Voorwaarde is dat de kandidaat iets voor de loge moet betekenen en de loge iets voor de kandidaat.”

Mogen vrouwen ook lid worden?

“In mijn loge niet. Dat is van oudsher zo. Maar er zijn ook loges voor vrouwen. Zij worden Weefsters genoemd. Er bestaan ook loges voor mannen én vrouwen. We streven wel allemaal hetzelfde doel na. De wereld beter maken.”

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
Milieugroep Roermond
Lees volgende artikel
Spiritueel centrum