• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Opgeruimd staat netjes

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

De opruimwoede heeft mij bij mijn strot gegrepen. Misschien omdat de herfst en winter voor de deur staan, maar eerder omdat er in mijn familie een sterfgeval was en toen bleek dat de overledene een verzamelaar was. Niet persé van mooie spullen, kunst of postzegels, nee van álles. Hij vond alles mooi en zonde om weg te gooien. De nabestaanden zaten er mee in hun maag. Er was geen beginnen aan om het uit te zoeken en een plek te geven. Een horrorverhaal. Dat doe ik mijn kinderen niet aan.

Ik ben dus bezig om overbodige dingen weg te doen. Alles wat ik wil bewaren doe ik niet meer in kartonnen dozen maar in plastic kratten met deksel. Ik wil eigenlijk geen plastic dozen met deksel. Ik vind ze foeilelijk maar ik zie niet zo snel een alternatief. Daarbij is het zo dat deze opbergkratten niet zichtbaar zijn voor vreemde ogen.

Ze hebben plek in mijn zogenaamde inloopkast. Mijn inloopkast bestaat uit een nis in de slaapkamer met drie rekken met planken tot aan het plafond. Ze zijn geplaatst in U-vorm. Op die manier kan ik in mijn inloopkast staan maar niet lopen. Over de hele lengte van de slaapkamer hangen voor de inloopkast mijn nieuwe witte gordijnen. Mijn inloopkast is niet alleen voor kleding bedoeld. Nee ook voor de kerstspullen, vasteloavend attributen, verf- en knutselspullen en een krat met ‘allerlei’. Ik heb dus spullen moeten wegdoen. Eigenlijk waren ze allang overbodig. Ik wist niet eens dat ik ze nog had. Uiteindelijk viel het mee om te scheiden van deze spullen.

Mijn volgende project zijn mijn boekenkasten. Ik heb me voorgenomen om van mijn science-fiction collectie afstand te doen. Ook van boeken die ik niet heel goed vind. Oké dat kan ik nog verwerken. Moeilijk vind ik om van mijn Grote Oosthoek encyclopedie te scheiden. Ik weet nog hoe blij ik er mee was. Mijn kinderen en ik zochten zeer geregeld woorden en plaatsen op. Het maakte ons wijzer. Nu is deze schat aan kennis hopeloos verouderd. Daarbij google ik als ik iets wil weten. Lange tijd mijn kostbaarste bezit in huis kan naar de kringloop. Ik hoop dat hij een baasje krijgt die hem nog waardeert.

Fiena, krijg ik spijt van het opruimen?

 

Beste L,

Je laatste hemd heeft geen zakken.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906