• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Drop out

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Als je ouder wordt, krijg je automatisch meer verleden. Ruim boven de 70 levensjaren, breng ik steeds meer tijd door in mijn kinder- en jonge jaren. Mijn kinderjaren worden steeds gezelliger. Voor het gemak vergeet ik de schooljaren. Een groot drama. Ik voelde me totaal niet thuis bij de nonnen en spijbelde veel. Op de kleuterschool bracht ik drie weken door. Toen kregen mijn ouders me daar niet meer naar toe. Mijn vader was er zo klaar mee en zei: 'laat dat kind met rust'. De lagere school was een tijd van spijbelen. De juffrouwen en nonnen dachten dat ik een ziekelijk kind was. Ze legden me geen stenen in de weg. Mijn moeder gaf mij uit pure onmacht een pak slaag. De volgende dag ging ik weer niet en kreeg weer een pak slaag. De dag daarna ging ik weer niet en mijn moeder gaf het op. Op de middelbare school ging het niet anders. Sommige leraren kenden mij helemaal niet. Met 15 jaar ging ik definitief niet meer naar school. Geen haan die er naar kraaide. Ik zei tegen mijn moeder dat ik wel dienstmeisje zou worden. De gaten in mijn kennis vulde ik op door veel te lezen over heel veel onderwerpen, ik ben dus autodidact. Al doende leerde ik. Boeken zijn nog steeds mijn grootste liefhebberij. Ik leen tien boeken per drie weken van de bieb. Veel geschiedenis, volkenkunde, filosofie, sterrenkunde, thrillers en literatuur. Ik verveel me nooit. Mijn carrière stelde niks voor. Korte tijd verkoopster in onze eigen schoenenzaak. Ik trouwde vroeg en was dus onder de pannen. Veel later kwam alles toch nog op zijn pootjes terecht en ik maakte alsnog carrière. Maar daarover vertel ik een volgende keer. Beste Fiena, is school altijd nodig?

Beste L,
In uw geval niet.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906