• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Wel-niet-wel?

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Het is nog geen echt probleem maar er zit wel een probleem aan te komen. Ik voel me steeds meer achterop raken wat betreft nieuwe uitvindingen. Dingen die voor iedereen heel gewoon zijn en massaal gebruikt worden. Zoals de mobiele telefoon, heb ik niet!. Ik denk dat ik een van de laatsten der Mohikanen ben die geen mobieltje of smartfone bezit. Ik heb een vaste telefoon. Als ik ergens naar toe ga, heeft iemand die mee gaat, gegarandeerd een mobieltje. Dus ik heb er geen nodig. Daarbij weet iedereen mij in het telefoonboek (op internet) te vinden. Een 06 nummer moet ik zelf verspreiden. Een andere reden is dat ik niet altijd bereikbaar hoef te zijn. Als ik niet thuis ben, bellen bellers wel terug. Ik heb ook geen magnetron en vaatwasser. Dat vind ik overbodige dingen. Ik heb ook nooit geleerd deze te gebruiken. Mensen die apps hebben, zijn in mijn belevenis raadselachtig. Wat appen ze naar elkaar? Evenals twitter. Ik krijg geregeld twitters op mijn mail en ik snap er niets van. Waar hebben deze mensen het over? Daar krijg ik het wel benauwd van, andere mensen schijnen het wel allemaal te begrijpen. Ik ben ook niet op facebook. Wel krijg ik geregeld boodschappen op facebook te zien van mensen die mij hun mobieltje onder de neus duwen met een foto van kinderen of honden van voor mij vreemde mensen. Die kan ik missen als kiespijn. Ik voel ook niet de drang om op facebook over mijn privéleven te vertellen. Ik kan me niet voorstellen dat iemand daar over wil lezen, ik wil ook geen dingen lezen van zogenaamde vrienden. Ook zo iets, spelletjes doen op een scherm(pje). Spellen doe je aan tafel met andere mensen en niet tegen een computer. Niks aan.

Ik zie volwassenen en ook kinderen razendsnel te keer gaan op knopjes en toetsjes. Ik zoek ook veel op internet op, een fantastische bron van kennis, maar het gaat niet razendsnel. Ik heb tijd nodig en dat vind ik niet erg. Iedere dag is er wel een onderwerp waar ik meer van wil weten. Mijn geliefde enceclopedie heb ik al weg gedaan, vanwege achterhaald, op internet vind ik alles over alle onderwerpen. Fantastisch. Ook telebankieren, spullen en boeken bestellen, vakantiereizen boeken, recepten zoeken en de wekelijkse boodschappen bestellen is lekker makkelijk.

Ik heb het gevoel dat er iedere dag weer nieuwe mogelijkheden op allerlei gebied uitgevonden worden. Soms prima en soms helemaal niks. Beste Fiena, hoe kan ik hiermee het beste omgaan zonder een soort analfabeet op dit gebied te worden?

 

Beste Z,
U bent al aardig op weg.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906