• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Andere kanten

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Mijn dochter speelde als kind niet met poppen, mijn zoon wilde persé de rokjes van zijn zusje aan. Ik als moeder vond het allemaal prima. Poppen waren voor mij ooit heel belangrijk. Ik hield van ze. Van de een wat meer dan van de ander maar ik verwaarloosde geen enkele pop. Mijn dochter keek niet naar ze om. Ze knipte de haren af en een pop had plotseling de mazelen. Niet meer schoon te krijgen. Dat was het zo’n beetje. Mijn zoon wilde jurkjes aan naar school. Ik waarschuwde hem dat de kinderen in de groep zouden lachen. Dat nam hij op de koop toe. Hij had natuurlijk gelijk. Jurkjes en rokjes zijn veel mooier dan broeken, kort of lang. Ook de kleuren van meisjeskleding zijn veel en veel mooier. Dat mensen hem aanspraken als meisje, vond hij ook geen probleem. Alles is goed gekomen. Mijn dochter is een geweldige moeder voor haar dochter en zoon. Mijn zoon is een hele leuke man die op vrouwen valt.

Tegenwoordig zie ik dat kinderen weer in een patroon geduwd worden. Ik was er bij toen twee kinderen slippers kregen. Het meisje kreeg rose met glitters en de jongen donkerblauwe zonder één glittertje. De moeder verzekerde het jongetje (6) dat hij stoere, jongensachtige slippers had. Het jongetje keek beteuterd naar de slippers van zijn zusje. Hij zei niets maar ik zag aan zijn snoetje dat hij dacht: ik wil ook die... Het meisje heeft lang haar in een staart, twee staartjes of vlechtjes. Het jongetje heeft een jongensachtig kapsel. Ik denk het maar ik zeg het niet hardop, het kapsel lijkt verdacht veel op het Hitler Jugend kapsel. Opgeschoren opzij en ietsje langer bovenop. Vreselijk in mijn ogen.

Dus het is vaak nog steeds zo dat meisjes meisjesachtig gedrag moeten vertonen en jongens vooral stoer moeten zijn. Ik denk dat ouders daar niet de nadruk op hoeven te leggen, jongentjes en meisjes zijn gewoon van zichzelf al verschillend. Op een gegeven moment vinden jongetjes de kleur rose niet meer zo mooi. Tenminste in de meeste gevallen en zo niet is het ook goed.

 

Beste P,
Smaken verschillen

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906