• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Foutje, bedankt

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Soms denk ik dat ik roomser dan de paus ben. Dat wil zeggen te eerlijk. Ik zal bijvoorbeeld nooit iemand willens en wetens te kort doen. Ik zal altijd een gevonden beurs terug geven aan de eigenaar of naar de politie brengen. Als het meisje of de jongen aan de kassa mij teveel terug geeft, zeg ik dat. Lang geleden stierf een vriendin van mijn moeder. Ik vond haar niet aardig en ik was dan ook nooit aardig tegen haar. Mijn moeder en ik mochten na haar dood van de notaris alles nemen wat we mooi vonden uit haar interieur. Zij had mooie spullen. Maar ik vond het niet eerlijk om na haar dood mij van alles toe te eigenen. Ik wilde dus niets voor niets hebben en heb voor de spullen betaald. Een heel mooi voetenbankje, een prachtige art-deco plantenbak en 12 echt zilveren lepeltjes. Na veertig jaar heb ik alles nog. Ik heb er geen moeite mee als andere mensen hun verzekering oplichten of liegen tegen hun partner. Alleen ik doe dat soort zaken niet. Ik wil mezelf niet prijzen en ik wil bepaald geen moraalridder zijn. Iemand die zo goed weet wat goed is en wat kwaad. Soms een leugentje om bestwil kan er mee door. Ik zeg iets liever eerlijk dan er omheen fantaseren. Ik moet alleen oppassen dat het niet kwetsend is. Het is vaak verrassend hoe mensen positief reageren als je iets eerlijk zegt. Ik heb een keer met voorbedachte rade gelogen tegen een familielid. Op die manier wilde ik hem overhalen een ander familielid geld te lenen. Hij leende het geld en kreeg het niet terug. Ik heb heel erg berouw gehad daar over. Dat heb ik mijn neef ook opgebiecht. Hij was niet boos. Maar ik ben boos op mezelf. Ik ken iemand die een nieuwe baan kreeg met een riant salaris. Hij weigerde dat salaris omdat hij eerst wilde bewijzen dat hij het waard was. Volgens hem voelde het niet goed om het geld te incasseren terwijl hij nog niets gepresteerd had. Kijk, daar hou ik van, doen wat voor jou goed voelt. Dat is heel persoonlijk. Je kunt ook denken: pik binnen en er totaal geen rot gevoel aan over houden. Dat kan. Maar ik heb veel spijt van dingen in mijn leven waarbij ik voorbij gegaan ben aan mijn gevoel. Dat schuurt nog steeds. Tegenwoordig ben ik alerter daarop. Spijt komt altijd te laat.

Beste L,
Een beetje stout mag iedereen zijn anders wordt het leven heel saai.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906