• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Oost, west thuis best

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Ik heb mezelf een groot cadeau gegeven. Een cadeau waar ik al twintig jaar naar verlang. Een zogenaamd douche toilet. Dat is een speciaal toilet dat je achterste door middel van een waterstraal schoonmaakt. Eerst van achteren daarna van voren. Als dat gedaan is volgt een luchtstroom om je helemaal droog te maken. Dit alles naar keuze koud of warm. Daarbij kun je de bril ook nog verwarmen. Ik heb zo'n toilet mogen meemaken toen ik twintig jaar geleden een rondreis door China maakte. In dure hotels was er standaard zo'n toilet. Ik dacht meteen: 'dat wil ik thuis ook hebben'. Maar dat viel tegen. Veel te duur voor mij. Maar nu zag ik dat er zogenaamde opzet wc's te koop zijn. Een bril met ingebouwd systeem, gewoon plaatsen op je eigen toilet. Nog altijd een rib uit mijn lijf maar ik heb er mijn kleine spaarcentje voor aangesproken. Ik ben helemaal niet van de apparaten maar dit is het ultieme verwennen voor mij. Het is daarbij uiterst hygienisch. Wij in het westen zijn gewend om met een papiertje te vegen. Wij vinden dat normaal. Wij mogen deze papiertje ook gewoon doorspoelen. In veel landen mag dat niet. Daar moet je het besmeurde, stinkende papiertje in een daarvoor bestemde emmer deponeren. Helemaal vreselijk. Het oosten is ons ver vooruit. Het is een Japanse uitvinding. Ik heb mijn douche wc nu enkele dagen en het is genieten. Ik voel me helemaal schoon en fris. Het installeren deed een lieve vriend voor mij. Nog even een dingetje. Niet heel moeilijk maar wel te moeilijk voor mij. Ik begrijp er niks van dat niet meer mensen zo'n wc hebben. Fantastische design badkamers zijn overal te koop maar het closetpapier blijft. Als ik een komplotdenker was zou ik denken dat de papierfabrieken er achter zitten om ons deze wc te onthouden. Dat scheelt hun miljoenen euro's als wij geen closetpapier meer nodig hadden. Geen super zacht, driebladig of met een kleurtje of speciaal ontwerp. Daarbij is het ook nog goed voor het milieu en ons rioolstelsel. Beste Fiena, Nu doet zich voor dat alle vrienden mijn wc komen uitproberen. Leuk hoor!

Beste Z,
Is dat wel hygienisch?

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906