• MIJN CLUB

Wiel Niessen

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Wiel Niessen (51) hoort bij de grote club van mensen met een hobby. Soms in een groep, en soms solo, zijn ze bezig met hun liefhebberij. Het komt vaak voor dat ze er per ongeluk inrollen en er niet meer van los (willen) komen. Wiel maakt glas in lood.

Wat heb je met glas in lood?

“Tot enkele jaren geleden helemaal niets. Ik kreeg van de orthopeed het advies te stoppen met sportieve activiteiten als voetbal en volleybal. Maanden later kwam ik onze voetbalkeeper, Peter Souren, tegen en hij vertelde over zijn hobby: glas in lood maken. Hij had net een cursus glas in lood voltooid bij het CK-theater en was daar heel enthousiast over. Hij bracht me op het idee om me daar eens nader in te verdiepen.”

En toen?

“Ik heb hem gevraagd of hij mij wilde laten zien wat er allemaal bij komt kijken als je glas in lood wilt maken. Peter vond het leuk en zo gezegd zo gedaan. We hebben ongeveer vijf avonden doorgebracht met ‘ouwe hoeren’ en het leren maken, renoveren en repareren van glas in loodramen. Hij vond dat ik toen zelfstandig aan de slag kon.”

Wat waren je eerste ‘werken’?

“Ik ben thuis begonnen met de ramen. Inmiddels zijn in de voordeur en enkele zijramen in de voorgevel af en in de kozijnen gezet. Een vriend met een tweede huis in Engelsdorf (Tsjechië) vroeg mij iets te maken met een engel. In dat dorp heeft iedereen het symbool van een engel in huis, op soepkommen, beddenspreien, schilderijen noem maar op. Ik heb voor hem een engel in glas in lood gemaakt. Ze waren zo tevreden met het eindresultaat dat ze er ook nog een in hun huis in Herkenbosch wilden hebben. 

Maak je de ontwerpen zelf?

“Soms. Ik zoek mijn ontwerpen bij bestaand glas in lood. Ik maak daar een foto van en maak het na indien het de opdrachtgever bevalt. Soms maken anderen een ontwerp naar eigen smaak en soms ontwerp ik zelf iets op de computer of ik teken gewoon iets uit de hand.”

Ben je volleerd glazenier?

“Nee, ik ben pas een jaar of drie bezig. Dat is nog heel pril. Ik kan tot dusver alles kunnen maken wat mij gevraagd is. Zolang het alleen op papier staat, kan ik nog alles aanpassen. Maar als het glas eenmaal gesneden is en ik begonnen ben met het lood te solderen, kan er in principe niets meer veranderd worden.”

Is glas in lood terug van weggeweest?

“Ja, dat is zo. Veel mensen hebben iets met oudere huizen en daar zie je vaak glas in lood in terug. Als het glas in lood ooit verwijderd is, wil men het vaak weer terug. Maar ook nieuwbouw kan zich onderscheiden door glas in lood ramen en deuren. Daarbij kan glas in lood door nieuwe technieken eenvoudig in dubbel glas geplaatst worden. Oud glas kan zo gemaakt worden dat het weer als nieuw is.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906