• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Nelly en Charles

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Charles Hinssen (65) en Nelly Loonen (58) zijn 15 jaar getrouwd. Ze wonen ook al 15 jaar in Frankrijk maar zijn van plan om in de nabije toekomst in of rond Roermond te gaan wonen. Ze voelen zich thuis in Frankrijk maar Limburg is hun echte thuis.

Hoe is jullie thuissituatie in Frankrijk?

Nelly: “Wij wonen in een klein dorp, Saint-Sozy in de Dordogne. Het huis staat op een heuvel met uitzicht over de hele vallei. Het is een U-vormig huis. We hebben een Bed & Breakfast met zes gastenkamers en een apart woongedeelte. Alle kamers zijn in koloniale stijl ingericht. Heel gezellig.”

Waarom hebben jullie voor die plek gekozen?

Nelly: “We waren op slag verliefd op die plek. We zijn ’s morgens gaan kijken en ’s avonds hebben we het gekocht.”Charles: “Eigenlijk wilden we alleen maar eens gaan kijken naar de mogelijkheden voor een Bed & Breakfast in Frankrijk. Maar dit pand wás het gewoon. We wilden eigen baas zijn.”

Bestond het plan om in Frankrijk te gaan wonen allang?

Nelly: “Wij kenden elkaar nog geen jaar. We wilden allebei wat anders. We hadden allebei stress banen en daar wilden we van af.”Charles: “We vonden Nederland erg vol en druk. Wij wilden ons leven totaal veranderen. Frankrijk is redelijk dichtbij Nederland. Een heel mooi land. We spraken al Frans. Een goed klimaat. Veel meer ruimte. Er is een nadeel: in Frankrijk is in de wintermaanden niets te doen.”

Hoe verliep de inburgering?

Nelly: “We hebben alle mensen uit de buurt uitgenodigd voor een borrel. Ze kwamen allemaal...Maar om half acht ging iedereen naar huis. Wij hadden er op gerekend dat het de hele avond zouden blijven. Dus meteen een verschil in cultuur. Sindsdien worden we wel altijd op hun feestjes uitgenodigd. Ze ‘waren geraakt door onze vriendelijkheid’. “Charles: “We hebben ze meteen ook het hele huis laten zien. Dat vonden ze bijzonder omdat ze dat niet kennen.”

Lukte het plan van de Bed en Beakfast?

Charles: “Meteen. In het eerste jaar kwamen nog veel vrienden en familie. Maar het tweede jaar zat ook helemaal vol. Het idee was nog vrij nieuw. Tegenwoordig is er meer concurrentie.”

Wat hebben jullie met Limburg?

Nelly: “We zijn verknocht aan Limburg. We komen in de winter altijd hier terug voor familie- en vrienden bezoek. Daarnaast maken we in de winter een mooie verre reis. Limburg blijft toch ons thuis.”Charles: “Uiteindelijk willen we weer hier wonen bij onze familie en vrienden. We hebben kennissen in Frankrijk en vrienden in Nederland. Dat is een verschil.”

Wat zijn de plannen?

Nelly: “Charles is 65 jaar en we hebben nu ons huis te koop gezet in Frankrijk. Als wij stoppen met onze zaak is het een veel te groot huis voor ons tweetjes. We hebben geen haast maar binnen enkele jaren verhuizen we terug naar Limburg. We zoeken een niet te groot huis met een mooie, redelijk grote tuin.”Charles: “We zullen wel geregeld naar Frankrijk gaan voor een vakantie.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906