• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Masha Eremina

Ik zal Roermond nooit vergeten
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Masha Eremina (18) noemt tien dagen lang Roermond haar thuis. Ze woont in Rusland, in Moskou en ze verblijft via een uitwisselingsprogramma van de School voor journalistiek bij een reisbegeleider in Roermond. Masha geniet van haar verblijf en vertelt over de overeenkomsten en over de verschillen van Moskou en Roermond.

Waarom werd jij uitgeselecteerd om naar Nederland te gaan?

“Ik ben een goede student en ik heb een artikel moeten schrijven over Nederland. Ik wist al veel over Nederland omdat ik twee jaar geleden twee dagen hier was. Toen was ik een dag in Amsterdam en een dag in een kleine, mooie stad. Ik weet de naam niet meer. Ik zag een gay-parade. Het was net een mooie show met veel rose en harten.”

Wat valt je op?

“Ik merk dat mensen weten waar ze mee bezig zijn. Waar dat naar toe leidt. Ik zie dat mensen zich aan regels houden. Ze betalen voor een treinkaartje omdat ze beseffen dat met dit geld de treinen en het spoor onderhouden worden. Ze gooien geen rommel op straat omdat ze morgen ook nog een schone stad willen. Bij ons denken ze niet verder dan ‘nu’. Daarom betalen ze niet voor de trein en gooien rotzooi op straat.”

Waar ben je opgegroeid?

“In een stad drie uur van Moskou vandaan. Vlakbij dus! Mijn ouders en zusje van negen jaar wonen in een flat. Voor Russische begrippen een ruime flat. Hier zou het een kleine flat zijn. Ikzelf woon in Moskou in een studentenkamer. Ik vind dat mensen hier heel mooi zijn ingericht. Iedereen heeft een creatief en stijlvol interieur. Rijke mensen in Rusland richten hun huis in als een kerstboom. Ze hebben geen gevoel voor stijl. Het moet vooral duur lijken.”

Wat ga je deze week ondernemen?

Ik ben al in Amsterdam geweest en op de Floriade in Venlo. Ik was in Tilburg, en ga nog naar Den Haag naar de 2e Kamer en naar Rotterdam. Ik verblijf ook nog een hele dag in Roermond om de stad te verkennen. Ik vind Roermond heel rustig. Weinig mensen op straat, vooral als de winkels gesloten zijn. Ook heel veilig. Mijn ouders wonen in een onveilige buurt en het is gevaarlijk om ’s avonds alleen ergens te lopen. Hier zagen we vier jongens van 15 of 16 jaar rondhangen. Dat vinden mensen hier niet veilig. Bij ons staan tien volwassen mannen bij elkaar en zij zijn écht gevaarlijk!”

Is journalist in Rusland een moeilijk beroep?

“Je kunt niet alles zeggen zoals hier. Er zijn wel onafhankelijke kranten en daarin kan wel kritiek geuit worden op het bestuur van het land.”

Is dit een avontuur voor jou?

“Ik ging alleen met de trein naar een festival in Tilburg. Ik zou afgehaald worden op het station. Maar ik zag niemand. Toen ben ik op eigen gelegenheid naar het festival gegaan met de bus. Ik amuseerde me prima. Maar de mensen die mij zouden afhalen en mijn reisbegeleider maakten zich grote zorgen en dachten er al aan om de politie te waarschuwen. Uren later hebben ze me gevonden op het terrein van het festival.”

Hoe staat het met de mode in Moskou?

“Het is belangrijk dat je ‘normaal’ gekleed gaat. Ik heb mijn haar blond laten verven omdat dit voor mijn rol in een toneelstuk nodig was. Het is mijn hobby om amateurtoneel te spelen. Een docente op school schold mij uit voor dat feit. Ik vind dat ik toch zelf moet weten of ik mijn haar verf. Ik zie dat hier iedereen zijn eigen smaak volgt en niemand die er iets van zegt.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906