• ROERMONDSE VROUWEN

Je hebt ze in alle soorten. Vrouwen. Maar één eigenschap hebben ze allemaal, ze zijn allemaal uniek in hun soort. Hun persoonlijkheid is de moeite waard om eens onder de loep te nemen. Aan de hand van enkele indringende levensvragen leren we bijzondere Roermondse vrouwen een beetje beter kennen.

Marly Wiermans-Genang

Voorlopig hou ik me bezig met de winkel en mooie reizen maken
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Winkelierster

Wat is voor jou vrijheid?

Dat ik kan gaan en staan waar ik wil. Dat ik binnen bepaalde grenzen goed kan functioneren. Dat ik vrij naar medemensen en de medemensen naar mij kunnen reageren zonder vrijpostig te zijn.

Wat is het mooiste dat je ooit hebt meegemaakt?

Ik maak veel moois mee. Ik hou heel veel van het Munsterplein en ik kan daar echt van genieten als ik op het plein uitkijk en de bloemen zie. Als ik ’s morgens de stad zie ontwaken. Maar aan de andere kant vind ik het ook heerlijk om door een stiltegebied te lopen en naar de vogels te luisteren. Ik ben met heel weinig heel content.

Heb je een grote teleurstelling in je leven meegemaakt?

Eigenlijk ben ik heel dankbaar zoals mijn leven is verlopen. Als ik het opnieuw zou moeten doen, zou ik weer hetzelfde doen.

Welke vorm van kunst spreekt jou aan?

Vooral schilderkunst. Modern en klassiek. Met het realisme en impressionisme heb ik echt iets. Ik ben onder andere in de Hermitage in St. Petersburg geweest. Heel indrukwekkend.

Wat betekent vriendschap voor jou?

Daar hecht ik veel waarde aan. Ik heb een aantal goede vrienden en verder benader ik mensen vriendschappelijk. Ik laat ze in hun waarde. Ik ben bijna 44 jaar in het onderwijs werkzaam geweest. Waarvan vijf en twintig jaar directrice van bassisschool Alphonsus aan de Kapel en ik had best nog jaren door willen gaan. Ik stond met al mijn teamleden op goede voet. Ik wil niet zeggen op vriendschappelijke voet maar we waren wel een heel hecht team.

Heb je toekomstplannen?

Toen John, mijn broer gestorven is, heb ik geen moment geaarzeld en ben de zaak gaan runnen, samen met mijn zus. Dat heb ik zo met John afgesproken en het gaat eigenlijk als vanzelf. Het fijne daaraan is voor mij het contact met mensen. Ik denk dat ik ongelukkig zou zijn als ik dat niet meer zou hebben. Ik weet niet hoe lang we de zaak nog kunnen doen maar ik voel me een jonge starter met 66 jaar!

Ben jij creatief?

Ik ben vooral creatief in het bedenken van dingen en het door anderen uit laten voeren. Ik kan heel goed werk delegeren. Ik kan niet goed koken, ik eet het liever op! Ook het huishouden vind ik niet interessant. Maar ik kan het in huis wel gezellig maken met een bloemstukje uit eigen tuin. Ik kon ook uren bezig zijn met knutselen toen de kinderen van mijn zus kleiner waren.

Wat is voor jou onvergefelijk?

Iemand willens en wetens kwetsen. Kijk, wat in Syrië gebeurd is vreselijk maar ik blijf dicht bij huis. Ik vind dat je mensen in hun waarde moet laten. Ik ben zelf recht voor de raap en recht door zee. Maar van de andere kant zou ik wel eens wat directer mogen zijn. Soms heb ik wel eens het gevoel dat ik iets teveel rekening hou met andere mensen. Misschien moet ik eens met de vuist op tafel slaan!

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906