• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Carlien Schouten

Maasniel is ideaal, het is een dorp met de voordelen van een stad.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Carlien Schouten zit midden in een verbouwing van haar huis. Ze woont tijdelijk in een bouwunit in een bouwunit in de tuin met man en drie zonen. Twee jaar geleden kwamen ze terug in Roermond vanuit Assen. Carlien en haar man zijn geboren en getogen in Midden-Limburg.

Is het een oud of een betrekkelijk nieuw huis?

Carlien: “Het is een oud monumentaal woonhuis in de oude kern van Maasniel. Ooit waren het drie woonhuizen en deze zijn later verbouwd tot een huis. Toen wij er twee jaar geleden kwamen wonen was dat al zo. Maar het was niet de moderne stijl waar wij met een gezin wilden wonen. Het waren veel kleine hokjes en kamertjes. De badkamer was beneden. Het huis is gebouwd in 1728. Op de oudste tekeningen van Maasniel zie je ons huis terug.”

Waar heb je die gegevens vandaan?

“Bij het kadaster en op internet hebben we gegevens in kunnen inzien. We hebben historische onderzoeken mogen bekijken en Maasniel heeft een heel actieve historische vereniging. Het huis bleek geen boerderij te zijn van oudsher maar het hoorde wel bij een boerderij. Het was van een familie en een broer woonde in ons huis en een andere broer woonde in de boerderij of in het koetshuis. De naam van die familie uit het begin weten we niet. Rond de oorlog heeft de familie Caris er gewoond.”

Hoe hebben jullie de verbouwing aangepakt.

“We hebben eerst uitgezocht hoe het huis of de huizen in elkaar gezeten hadden. Hoe het was geweest. We vonden stukken van een schuur en wilden weten of deze schuur weer gebouwd mocht worden. Dat hebben we bij de gemeente aangevraagd. Ons huis is compleet gestript. Wij wonen op dit moment niet in het huis.”

Hoe wonen jullie nu?

“Wij Wonen in onze tuin in een bouwunit. Op die manier kan het hele gezin meemaken hoe het is om te verbouwen. We hebben drie zonen en hebben er voor gekozen om de verbouwing rigoreus aan te pakken. We hebben eerst twee jaar in het huis gewoond en toen wisten we precies wat we wilden en wat niet.”

Zijn jullie verrassingen tegen gekomen?

“Tijdens het verwijderen van de vloeren zijn we een oude waterput tegengekomen. Hij ligt in wat nu de gang is. Eerst wisten we niet goed wat we er mee moesten. Maar nu hebben we besloten om hem zichtbaar te laten met een glasplaat er op. Je kijkt vier meter de diepte in. Dit was een gewenste verrassing maar ongewenste verrassingen zijn bijvoorbeeld dat elektra niet meer voldeed aan de moderne normen, ook de waterleiding werd afgekeurd.”

Waarom zijn jullie terug gekomen naar Roermond?

“We hebben 20 jaar in Assen gewoond. Eerst vanwege studie en toen hebben we daar een baan gevonden. Wij zochten op een gegeven moment een huis waar we heel lang wilden blijven wonen. Ook wilden we dichter bij de familie wonen. Tevens moest het een huis zijn dat een uitdaging vormde om er een thuis van te maken dat helemaal bij ons paste. We hadden al een keer nieuwbouw gepleegd. Dus nu was onze uitdaging een oud huis verbouwen met alle beperkingen die daar aan vast zitten.”

Hoe gaat het huis er uit zien?

“Een grote woonkeuken, gericht op de straat. Er was geen zicht op de tuin en dat hebben we nu wel in een ruime woonkamer. Onze kinderen krijgen alle drie een eigen kamer en een grote speelzolder. Er is een ouderslaapkamer en een badkamer. Ik krijg een eigen werkkamer. Daarbij is er een joekel van een tuin. Maar eerst het huis afmaken en dan pas plannen maken voor een kindvriendelijke tuin. Mijn man krijgt de schuur voor zijn hobby, het opknappen van old-timers.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906