• ROERMONDSE VROUWEN

Je hebt ze in alle soorten. Vrouwen. Maar één eigenschap hebben ze allemaal, ze zijn allemaal uniek in hun soort. Hun persoonlijkheid is de moeite waard om eens onder de loep te nemen. Aan de hand van enkele indringende levensvragen leren we bijzondere Roermondse vrouwen een beetje beter kennen.

Annette Coenen

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Welke is je beste eigenschap?

Ik denk mijn relativeringsvermogen. Voor mezelf vind ik dat fijn en ook voor anderen. Ik zal niet snel oordelen of veroordelen. Ik ben daarnaast ook eigenwijs. Dat is niet altijd prettig. Natuur is voor mij belangrijk, het groen. Maar ook de mensen zoals ze van binnen zijn, het oorspronkelijke. 

Welke rol speelt cultuur in je leven?

Cultuur is literatuur, kunst, in al zijn vormen. Ik kan enorm genieten van bouwkunst. Ik kijk altijd naar de technische kant van bijvoorbeeld foto’s en films. Hoe het gemaakt is en naar de belichting, de kleuren. Ik heb een artistieke opleiding willen volgen. Je kunt zeggen dat het daarvoor nooit te laat is, maar ik heb er nu geen tijd voor. Je kunt zeggen dat ik mijn artistieke kant nu uitleef in mijn winkel. Daar kan ik veel in kwijt.

Wat betekent vriendschap voor jou?

Een van de belangrijkste peilers, mijn sociale leven. Ik zou heel ongelukkig zijn als ik geen vrienden had. Ik geloof vooral in de liefde. Ik denk dat het altijd kan gebeuren. op elke leeftijd. Dat blijft. Het zwakt bij mij absoluut niet af. Ik zie mensen van 70 of 75 jaar die nog iemand ontmoeten. Ze bloeien helemaal op. Dan kun je echt niet zeggen dat het minder wordt. Ik denk juist dat het meer bijzonder wordt. Ik denk dat echte liefde bestaat. In ieder geval naar je kinderen toe maar ook naar een partner. Ik heb dat zelf meegemaakt. Wel vaker dan één keer. Ik sta er open voor, ook nu.

Waar lach je om en waar huil je om?

Ik lach om de mens en vooral om mezelf. Ik lach de laatste tijd te weinig, vind ik zelf. Daar maak ik me dan zorgen over. Er wordt gewoon te weinig gelachen. Ik wil dat gevoel niet verliezen. Ik huil eigenlijk om hetzelfde. Ook huil ik bijvoorbeeld om een film. Ik kan enorm huilen maar wel minder dan vroeger. 

Wat kreeg je van thuis mee?

Tafelmanieren. Je netjes gedragen. Dat heb ik ook aan mijn kinderen doorgegeven. Het lijkt heel burgerlijk, heel beperkt. Maar toch is het heel breed. Als je jezelf kunt presenteren is dat goed voor je zelfrespect. Ik vraag me soms af waar de opvoeding is gebleven. 

Heb je wensen of dromen?

Die heeft iedereen, denk ik. Ik wil gelukkig zijn. Dat is hard werken. Ik ben bij tijd en wijle gelukkig. Ik ben een positief mens. Maar ik ben natuurlijk niet altijd gelukkig. Ik ben heel gelukkig als ik schilder. Daarin kan ik mezelf vergeten. Ik sport ook heel graag. 

Stelt de maatschappij je ergens in teleur?

Nee, dat heb ik niet. Ik hoor veel mensen klagen. Ik vind dat wij in een heel fijn land leven en we ons niet realiseren hoe goed we het hebben. Het stelt mij teleur als mensen kortzichtig zijn en dat niet zien. Iedereen denkt dat ze overal recht op hebben maar beseffen niet dat ze er voor moeten werken. Men moet eens over de grenzen kijken hoe het er daar aan toe gaat. Ik heb respect voor mensen die onafhankelijk zijn, het zelf klaren. Ik probeer zelf zo te zijn. 

Ben je geworden wat je wilde worden?

O, nee helemaal niet. Heel vroeger wilde ik dierenarts worden, wonen op een grote boerderij met veel dieren. Dat wil ik eigenlijk nog steeds. Maar goed, dat zal moeilijk worden. Ik wilde absoluut geen eigen bedrijf. De zorg niet. nooit vrij hebben. Tot vijf jaar geleden. Het is me niet tegengevallen. Ik voel me wel soms beperkt in mijn vrijheid. Maar ik realiseer me ook dat ik onafhankelijk ben. Dat is heel belangrijk voor mij. Ik hou graag de controle misschien moet ik meer uit handen geven. Verder moet ik mijn lichamelijke conditie goed in de gaten houden. Ik moet wel aan de bak blijven.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906