• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Emmy Vaessen

Ik blijf hier wonen zolang als ik kan.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Emmy Vaessen (93) is een statige dame en niet weg te denken uit het stadsbeeld van Roermond. Ze woont al 18 jaar in een ruim appartement in een monumentaal gebouw in de binnenstad. Zij zorgt nog goed voor zichzelf met een beetje hulp van diverse kanten. 

Waarom hebt u voor dit appartement gekozen?

“De kinderen wilden graag dat ik in de stad ging wonen in verband met de boodschappen en ik heb het bejaardentehuis in de buurt. Ik heb inmiddels een alarm en hulp is dus heel snel bij mij. Daar heb ik al twee keer gebruik van moeten maken omdat mijn hart tekeer ging. Ik woonde hiervoor op Roerzicht in een vrijstaand huis.”

Vertel iets over uw gezin? 

“Mijn man is 25 jaar geleden overleden. Wij hebben vier kinderen. Mijn oudste dochter is al 70 jaar en de jongste, een zoon is al 60 jaar! Ik heb 10 kleinkinderen en 13 achterkleinkinderen. Onze dochter Jos woont in Oostenrijk, Marijke in Amerika en Ine in Zuid-Frankrijk. Onze zoon Guillaume en zijn vrouw wonen gelukkig in Asenray.” 

Bevalt uw appartement nog steeds?

“Toen ik hier kwam wonen was ik 75 jaar en gewend aan een groot huis en ik vond dit appartement toen niet te ruim. Nu eigenlijk wel. Ik heb toen nog getwijfeld tussen dit een appartement boven waar nu MacDonalds is. Het nadeel was dat ik daar geen garage voor de auto had. Tegenwoordig heb ik geen auto meer en ik heb de garage verhuurd. Ik heb een heel groot terras.”

Hoe ziet uw appartement er uit?

“Een mooie ruime woonkamer en een aparte keuken met schuifdeuren naar de huiskamer. Ik heb mijn meubels van vroeger nog maar ik heb bij de verhuizing wel veel weg moeten doen. Verder is er een grote slaapkamer, een kleine die ik gebruik als rommelkamer en strijkkamer en een logeerkamer. Ik zit geregeld op mijn terras en dan kijk ik uit op onze binnenplaats. Het terras heb ik gezellig gemaakt met bloembakken. Voor zover ik dat nog kan.”

Hoe goed kunt u nog?

“Ik kook iedere dag voor mezelf en hou de boel een beetje bij. Op maandagmorgen komt mijn poetshulp en op donderdag komt Leny, mijn hulp van vroeger. Zij is inmiddels 76 jaar. Zij helpt mij met het bed verschonen en dat soort dingen. Iedere dag komt de Thuiszorg mij helpen met het aantrekken van mijn kousen. De boodschappen doe ik zelf en ik heb altijd voorraad in huis. Vorige week heb ik een nieuwe diepvriezer aangeschaft. Dus als het bijvoorbeeld sneeuwt of glad is, heb ik altijd genoeg eten in huis. Mijn zoon en zijn vrouw staan altijd voor me klaar. Mijn schoondochter Sannie is net een eigen dochter voor mij.”

Hoe brengt u de dag door?

“Het is heel jammer dat ik nog maar zelden bezoek krijg van vriendinnen. Er is bijna niemand meer over! Maar ik bridge wel iedere week met drie dames. Dat doen we om de beurt bij iemand thuis. Dus een keer in de maand ben ik aan de beurt om ze te ontvangen. Altijd heel leuk. Ik lees heel graag maar niet meer heel lang achter elkaar. Mijn ogen worden dan branderig. Ik lees ook altijd De Trompetter, daar staat alles van de gemeente in en verder ook alles wat ik moet weten over Roermond. Ik hou van sommige programma’s op de tv zoals Lingo en ik kijk naar Max tv, naar de geheugentraining. Verder brei ik graag sokken voor de kleinkinderen.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906