• IK WOON...

tegenover het ziekenhuis

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Annie (77) en Toon (81) Goossens wonen sinds oktober van dit jaar in hun splinternieuwe appartement. Mag je oude bomen eigenlijk niet verplanten? Of toch wel?

Waarom bent u verhuisd?

Annie: “Toon werd ziek en hij kon de trap niet meer op. Hij is ook een keer van de trap gevallen. Dat is gelukkig nog goed afgelopen.”

Toon: “Ik kreeg toen een bed in de kamer. De kinderen hebben geregeld dat we hier kwamen wonen. Zij hebben met ons gepraat. Als we nog langer zouden wachten, zouden we misschien naar het bejaardentehuis moeten.”

Annie: “Toon heeft af en toe wat startproblemen. Hij kan dan moeilijk op gang komen. Dan helpt het wel als we samen even door de kamer walsen. Het moet voor de patiënten in het ziekenhuis aan de overkant wel een komisch gezicht zijn.”

Waar hebben jullie hiervoor gewoond?

Annie: Op de Donderberg, Haydenstraat. Dat was een gewoon huis. Ik vond een flatgebouw altijd zo’n mensenpakhuis. Ik dacht altijd: ‘stoppen ze al die oude mensen bij elkaar in een pakhuis.’ Ik had nog nooit in een flat gewoond. Maar het valt allemaal mee.”

Toon: “Ik ben hier heel tevreden. Automatisch kijk je uit het raam en er is altijd wel wat te zien.”

Mist u de buurt?

Annie: “Die buurt is in de loop van de jaren geleidelijk veranderd. Er woonden eigenlijk alleen nog buitenlandse mensen. Hele aardige mensen die altijd klaar stonden om ons te helpen. We hadden van niemand last.”

Wat had u graag mee willen nemen?

Annie: “De tuin. Ik vond het altijd heerlijk om bijvoorbeeld onder het koken even de tuin in te lopen. Even wat te plukken of te snoeien. Wat rondlopen. Dat kan niet meer. We hebben wel een mooi balkon. Daar hebben we afgelopen jaar al van kunnen genieten omdat het weer zolang mooi bleef. Komende lente hangen we daar bloembakken op en ik wil ook wat bloembakken neerzetten. Niet te veel want anders kunnen we niet meer allemaal zitten als de kinderen komen.”

Heeft u genoeg ruimte in de flat?

Annie: “ Zeker. Vooral de huiskamer met open keuken is heerlijk. We hebben niet alle meubels en spullen kunnen plaatsen. Wat teveel was, hebben we naar de Kringloop gebracht. Tja, we hadden een huis met vier slaapkamers en een keuken. Dan hou je dingen over. We hebben achtendertig jaar op de Donderberg gewoond. Daarvoor woonden we in Heerlen.”

Hoe ziet u de toekomst?

Annie: “Ik hoop dat Toon deze lente met zijn scootmobiel naar buiten kan.”

Toon: “Ik vind het nu te koud. Ik heb er ook weinig behoefte aan. Ik kijk graag tv, ik lees iedere dag de krant en ook boeken. Gerard Mak bijvoorbeeld. En niet te vergeten, we maken iedere dag een beetje ruzie. Ik verveel me eigenlijk nooit.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906