• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Een kinderhand is gauw gevuld

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Onlangs heb ik mijn 60e verjaardag gevierd. Een bijzondere verjaardag die ik niet onopgemerkt voorbij wilde laten gaan.

Ik hou onnoemelijk veel van feestjes. Ik heb dan ook goed uitgepakt dit jaar en me helemaal uitgeleefd in het vieren. Alles er op en er aan. Honderd gasten en ik heb een zaaltje gehuurd, Uitgelezen hapjes, warm en koud. Levende muziek en voordrachten van familie en vrienden. Daar had ik ze uitdrukkelijk om gevraagd. Het feest was leuk maar de voorbereidingen eigenlijk nog leuker. Daar hou ik van. De voorpret was groot.

Dat heb ik met alle leuke vooruitzichten. Vakantie’s plannen vind ik heerlijk. Ik bedenk allerlei bestemmingen in vreemde landen. Ik verdiep me in de mogelijkheden en fantaseer er lustig op los hoe het voor mij zou zijn. Uiteindelijk land ik ergens in Duitsland of Frankrijk. Ik ben nooit teleurgesteld omdat ik weet waar ik aan begin. De voorpret om in verre vreemde landen te vertoeven heb ik gehad en dat was al genoeg.

Of het nu Kerstmis, Sinterklaas, Pasen of carnaval is, ik maak plannen. Tijdens alle feesten verandert mijn huis in een soort van lusthof. Er hangen versieringen die horen bij het feest. Met kerst woon ik in een winterlandschap vol kerstboompjes, kerststallen en aanverwante artikelen. Met Pasen heb ik een Paasboom en ik verf zelf mijn paaseieren. Mijn porseleinen paashazen, kippen en Paasservies staan te pronken. Ik bereid een Paaslunch voor vrienden en familie.

Omdat ik geen kinderen of echtgenoot heb, vier ik pakjesavond in mijn eentje. Geen enkele bezwaar. Ik koop chocolademelk, pepernoten en een chocoladeletter. Ik geef mezelf een mooi boek cadeau. Ik heb een fijn avondje!

Ik heb ontzettende zin in Koningsdag. Mijn huis schijnt in ieder geval oranje. De vlag gaat uit en ik haal oranje gebakjes. Ik ben daar nog niet helemaal uit hoe de dag verloopt maar wel samen met andere mensen. Dat is toch de bedoeling?

Een dezer dagen wordt het echt lente. Heerlijk. Dan maak ik van mijn piepkleine tuintje een kleurrijke plek vol zomerbloemen. Ik kijk er naar en voel me gelukkig. Daar verheug ik me al op en op de zon in mijn gezicht. Dat moment is niet meer ver weg.

Beste Fiena, het is jammer dat andere mensen mij vreemd aankijken. Op mijn leeftijd doe je dat niet meer. Je gaat toch niet in je eentje feest vieren? Pakjesavond is toch voor kinderen? Je bent toch alleen? Voor wie doe je dit allemaal? Ben ik misschien gek?

 

Beste N,

Nooit volwassen geworden, heeft u misschien een blech-trommel?

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906