• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Vriendjes

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

In mijn leven spelen vrienden en vriendinnen een belangrijke rol. Sommigen zijn hartsvrienden en sommigen wat meer dan heel goede kennissen. Een aantal vrienden komen en gaan ook weer na een bepaalde tijd. We verliezen elkaar geleidelijk uit het oog en soms lopen levens niet meer gelijk. We hebben een andere weg gekozen en we zitten niet meer op één lijn. De vriendschap wordt in zo’n geval niet abrupt verbroken maar via een natuurlijke weg. Deze weg is niet pijnlijk maar een uit elkaar groeien van beide kanten. Als we elkaar na jaren tegenkomen is de ontmoeting hartelijk en we wisselen de gebeurtenissen in onze levens uit. Daar blijft het dan weer bij. We hebben elkaar eigenlijk niets meer te zeggen.

Soms is de reden van de verwijdering een uit de kluiten gewassen meningsverschil. Het meningsverschil wordt een ruzie en de vriendschap is over en uit. Het na jaren bijleggen is mooi maar in de meeste gevallen volgt er geen vervolg van de vriendschap van weleer. Er is te veel gebeurd.

Met meer oppervlakkige vrienden is het altijd weer gezellig om bij te kletsen. We maken geen afspraak maar komen elkaar toevallig tegen of bezoeken elkaar min of meer toevallig. We drinken koffie of een glas wijn en dat was dat. We zijn weer op de hoogte van ons beider wel en wee.

Daarnaast heb ik nog échte vrienden. Vele jaren blijf je aanwezig in elkaars leven. Je maakt alle hoogten en diepten van elkaar mee. Je leeft mee. Het is een soort van liefde. We zijn gekozen familie van elkaar in tegenstelling tot je echte familie. Hun vrienden worden als vanzelf ook jouw vrienden. Deze vriendschappen gaan een heel leven mee. Ze zijn zeldzaam en heel kostbaar. Je kent veel van elkaars geheimen. Het is een band die niet kapot kan. Maar niet alle mensen hebben zulke vriendschappen in hun leven. Je kunt het niet dwingen, je krijgt ze of niet.

Je kunt ook nog een band hebben met mensen die je bijna niet ziet maar toch een rol spelen. Vriendschappen die niet heel hecht zijn maar waarbij je voelt dat er een klik is. Een onderlinge warmte. Soms zie je elkaar jarenlang niet en als je elkaar dan tegenkomt, is het alsof je elkaar gisteren nog zag. Je pakt zó de draad weer op en de vertrouwdheid is er altijd weer opnieuw. Je deelt een zielsverwantschap.

Beste Fiena, Wie zijn nu echte vrienden?

 

Beste T,

Als het echt voelt.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906