• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Van as tot as

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

De vraag werpt zich op in mijn familie: wat doen we met oma? Om precies te zijn: wat doen we met de as van oma? Oma is onlangs overleden en gecremeerd. De as mag de familie komen halen bij het crematorium. We kunnen haar ook aldaar laten verstrooien op het strooiveld. Kost wel weer wat. Dat vinden diverse familieleden niks, te koud. Goed, maar wat dan? Ik ben er voor om de as in de Maas te gooien. Dat is verboden maar wie doet je wat? Een beetje stout maar oma was ook een beetje stout. Dat idee werd aarzelend ontvangen. Een ander idee was om de urn in de tuin bij de zoon en de schoondochter te begraven met een Boeddha er bij. Moeten ze zelf weten of ze oma en Boeddha in de tuin willen hebben. Oma hield niet van Boeddha en ook niet van deze tuin. Maar ja, ze heeft geen weet van waar ze terecht komt. Dat scheelt. Nog een idee was om de as te verdelen onder de familie. De een zet haar op de schoorsteen met een kaarsje en een ander zet haar in een kast, de volgende verstrooit haar in een bos. Een familielid stopt wat as in een medaillon. Op die manier komt er geen ruzie, tenminste als iedereen even veel as krijgt! Ik denk bij mezelf waarom gunnen we haar niet de eeuwige rust. Het lijkt me heel onrustig als je her en der verspreid bent. Ik sprak laatst iemand die inderdaad een klein potje heeft met de as van haar vader. Het potje lekt en beetje bij beetje wordt vader verslonden door de stofzuiger. Dat vind ik respectloos. Volgens de dochter zou haar vader er de humor van ingezien hebben. Dat geloof ik dan maar. Het volgende probleem is welk potje, flesje, urntje geschikt is voor oma. Een glashelder flesje is misschien wel leuk, dan zie je haar ook nog. De kleinkinderen van oma wilden wel een potje maken. Ze konden een potje breken bij oma. Ik heb eens rondgevraagd bij vrienden en kennissen wat zij met urn en as hebben gedaan. Over het algemeen niet veel. Een familie verstrooide de as in het bos maar de wind stond verkeerd en papa waaide in de gezichten van de geschrokken familie. Ze zaten ónder. Dat is niet grappig en toch kreeg iedereen de slappe lach.

Beste Fiena, heeft u misschien een goed idee?

 

Beste F,
Wat gij niet wilt enz.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906