• MIJN CLUB

Theater

Ik voel me nu een echt Neelder maedje. Vanaf de eerste dag heb ik tegen mensen gezegd: gewoon plat kalle, dan leer ik het snel verstaan, en zo is het gegaan.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Roermond is weer een beetje rijker geworden! Tet Paardekooper en Danny Danker hebben Theatergroep Roermond opgericht. Tet Paardekooper barst van enthousiasme en energie om aan de slag te gaan met de acteurs in spé.

Vertel iets over jezelf?

“Door veelvuldig toneel spelen in Amsterdam en Haarlem heb ik veel geleerd en ervaring opgedaan in muziektheater, danstheater en toneelgroepen. Bijvoorbeeld in karakterstukken zoals Pinter en Tsjechov. Toen ik 25 jaar geleden in Roermond terechtkwam in verband met de liefde, kreeg ik een keiharde cultuurshoc. Alle stukken die hier werden gespeeld bij theatergroepen waren in dialect. Dat vond ik te eenzijdig. Ik heb me toen aangesloten bij de LFA in Sittard. Ik raakte zwanger en was het te belastend om steeds naar Sittard te gaan met het openbaar vervoer. Op een gegeven moment ben ik mee gaan doen aan Bonte Avonden in Maasniel, de regie gevoerd en ook meegespeeld. Heel leuk maar seizoensgebonden.
Het bleef kriebelen om meer te doen met theater. In 2007 kwam de Theater Academie naar Roermond. Ik vond dat deze Academie niet kon beginnen zonder mij! Ik solliciteerde en werd aangenomen als docent. In die tijd heb ik Danny Danker leren kennen en dat klikte vanaf dag één. De afloop van de Theater Academie was intriest. Het ging failliet. Maar de vlam ging niet meer uit.”

Hoe wakkerde deze vlam weer aan tot een vuur?

“Danny en ik staken de koppen bij elkaar. We zijn op zoek gegaan naar een (betaalbare) ruimte. Deze biedt Nicky’s Dancestudio ons. We hebben een oproep geplaatst voor kandidaten. We wilden eerst weten of er wel behoefte aan was. We hebben nu al 30 cursisten. Dus dat is al overweldigend. Bij ons staat het spelplezier op de eerste plaats. Wij willen ook naar buiten treden en ook mensen die financieel niet draagkrachtig of fysiek niet in staat zijn, de kans bieden een voorstelling bij te wonen. Wij denken er aan om actuele zaken die spelen aan te pakken en daarmee de wijk in te gaan. Bijvoorbeeld naar verzorgingshuizen. In feite kunnen we overal spelen.”

Hoe gaat het verder?

“Op 17 april tussen 18.30 uur en 19.30 uur nodigen we alle geïnteresseerden uit in Nicky’s Dance Studio in de Prins Bernhardstraat 4. Daar bespreken we samen wat we precies willen. Wil men richting coaching, richting lessen, richting spelen? Gaan we een stuk zelf bedenken of nemen we een bestaand stuk of een actueel stuk? Alles is nog open. Iedereen is welkom na aanmelding, mensen met veel ervaring en mensen met nul ervaring en de leeftijd varieert nu al tussen 18 en 66 jaar. Deze diversiteit maakt het helemaal leuk.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906