• MIJN CLUB

Leesclub ’t Aards Paradies

Ik raak nooit uitgelezen.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Jeanne van Pol (61) is al zes jaar lid en deze leesclub die al bijna tien jaar bestaat en is opgericht door Wies Tuijtelaars (77). 

Waarom een leesclub, lezen doe je toch in je eentje?

“Ik wil meer weten over schrijvers van literatuur. Ik heb geen hoge opleiding gehad (LEAO). Daar leerde ik niets over literatuur. Ik ben wel altijd een lezer geweest en wil goede boeken lezen. Een leesclub helpt me om goede keuzes te maken en een bredere kijk op literatuur te ontwikkelen.”

Hoe kwam je bij deze leesclub terecht?

Jeanne: ”Ik ben al vele jaren lid van een leesclub. Dit is mijn derde club. De ene club was een luisterclub, de voorzitter gaf les en de leden luisterden. Daar heb ik veel van geleerd maar na enkele jaren wilde ik een andere benadering. Daarna werd ik lid van een vrouwenleesclub en we hielden de bijeenkomsten om de beurt bij iemand thuis. De leider was een man, een neerlandicus. Hier kreeg iedereen de mogelijkheid om haar mening te laten horen. Maar de boeken die gelezen werden, spraken mij niet aan. Toen was ik inmiddels 55 jaar en kwam ik bij de leesclub van Wies terecht in ’t Paradies. Dat bevalt nog steeds heel goed.”

Wat is er anders dan bij de andere clubs?

“In de eerste plaats lezen we meestal boeken die ik echt wil lezen. Ik leer veel over de schrijvers. Wies vertelt wat over de schrijver het boek en andere wetenswaardigheden van het boek dat behandeld wordt. Daarna vertellen we om de beurt wat ons is opgevallen in het boek aan de hand van vragen die Wies stelt. Alle leden halen weer iets anders uit het boek. Vaak dingen die mij niet zijn opgevallen of wat ik over het hoofd heb gezien. Soms echte eye-openers.” 

Wie zoekt de boeken uit?

“In de eerste jaren maakte Wies een keuzelijst waaruit wij konden kiezen, maar tegenwoordig stelt ieder lid drie boeken voor en dan stemmen we welke boeken we daadwerkelijk gaan lezen. Er zijn acht bijeenkomsten, waarin aan de hand van opmerkingen spontaan discussies ontstaan.”

Wat is het mooiste boek dat je ooit gelezen hebt?

“Het allermooiste boek ooit is voor mij ‘Spaar de spotvogels’ van Lee Harper: Maar ook ‘Karakter’ van Bordewijk en de boeken van John Irving vind ik prachtig.”

Zijn er behalve lezen ook andere activiteiten?

“Tijdens de laatste bijeenkomst behandelen we gedichten die de leden zelf hebben uitgezocht. Zij lezen deze gedichten voor en we laten daar ons licht over schijnen. Na de laatste bijeenkomst gaan we met z’n allen lunchen als afsluiting. Ik heb nu voorgesteld om boeken onderling te ruilen. Als alle leden iedere bijeenkomst één boek meebrengen om te ruilen lijkt me dat een mooie manier om een boek een tweede leven te geven.”

Hoe kun je lid worden van deze leesclub?

“In oktober begint het nieuwe seizoen en voor die tijd kun je je aanmelden bij de balie van ’t Paradies (telefoon 0475-470047).”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906