• MIJN CLUB

Wijkraad Voorstad Sint Jacob

Hartelijk welkom in Voorstad Sint Jacob.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Hans van Kemenade beter bekend als Kim Van Kimmenade (74) woont nu achttien jaar in Voorstad Sint Jacob en is voorzitter van de wijkraad. Hij werd in de Neerstraat geboren en woonde ook in Horn en Haelen. De Voorstad is tegenwoordig een gewilde plek om te wonen. Dat was vroeger wel anders.

Hoe anders was De Voorstad vroeger?

Kim: “Héél vroeger was het een plek waar rijke mensen woonden. Dat zie je terug in sommige huizen met een koetshuis met poort. Na de oorlog lag De Voorstad in puin en toen is daar Het Bon, De Ster, het woonwagenkamp met daarnaast een vuilstortplaats gekomen. Ik kan me herinneren dat het woonwagenkamp een eigen kerkje had. Het Witte kerkje dat nu wijkhuis is, was voor de andere bewoners van de wijk. De Voorstad was het afvoerputje van de stad. Tegenwoordig is het weer een toplocatie. Ik woon zelf, met heel veel plezier, met mijn vrouw Liet aan De Ster.”

Wie wonen tegenwoordig in De Voorstad?

“Allemaal import uit heel Roermond en veel oudere mensen. De huizen en appartementen zijn niet goedkoop. Dat houdt jonge gezinnen weg. Dat is jammer. Er wonen nog drie oorspronkelijke bewoners waaronder de familie van Hannes Campers, mede-oprichter van de wijkraad veertig jaar geleden.”

Wat is er zo bijzonder aan de wijk?

“De ligging aan het water, Nautilus met zijn jachthaven. Er is altijd veel te zien, zomer en winter. Het uitzicht is geweldig. Je woont ín de stad en toch lijkt het een klein dorpje met een intieme sfeer.”

Vertel iets over de wijkraad?

“De wijkraad is een stichting en is opgericht om de belangen van De Voorstad te behartigen. Op dit moment omhelst het gebied van de wijkraad behalve De Voorstad ook de Arloflat, De Stadhouder, De Roerboog en het Hammerveld. De Voorstad was een beetje een vergeten stukje van Roermond wat betreft verlichting, onderhoud van straten en trottoirs. De Vismarkt was helemaal een ramp wat onderhoud betreft. Als er een onderwerp is dat een groot aantal bewoners betreft is de wijkraad een aanspreekpunt. Wij zetten ons in om een en ander bij de gemeente aan te kaarten en ons in te zetten voor verbeteringen.”

Wat zou er kunnen verbeteren?

“Het stuk van het Witte kerkje tot aan de Shell is heel slecht verlicht. Mensen zijn bang om daar ‘s avonds te lopen. Tegenover het Witte kerkje is een deel waar geen trottoir ligt. Iedereen is dus genoodzaakt om op straat te lopen. Een gevaarlijke situatie. Daarover praten we met de gemeente maar tot nu toe zonder resultaat. Het gedeelte tot het Witte Kerkje is wel prima onderhouden.”

Hoe ziet het 40 jarig bestaan er uit?

Het programma staat nog niet vast. We praten er nog over. Maar het wordt zeer de moeite waard om De Voorstad eens te bezoeken.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906