• MIJN CLUB

Milieugroep Roermond

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Huug Stam (51) is begaan met het milieu en vooral met de natuur. Hij is er eigenlijk dag en nacht mee bezig. Milieugroep Roermond is aangesloten bij Milieufederatie Limburg en bij Milieudefensie en dat is landelijk.

Wat is de Milieugroep Roermond?

Huug: “Wij zetten ons in voor de natuur en het milieu in Roermond in de breedste zin van het woord. Soms is het gebied iets groter. Wij hebben ons bijvoorbeeld bemoeid met de aanleg van de A73. Normaal hebben we met één gemeente te maken en dat is Roermond. We zijn gewoon een groepje mensen die begaan is met de natuur. We werken samen met andere groepen natuurliefhebbers zoals het IVM (Instituut voor Natuurbeschermings Educatie). maar ook de Fietsersbond en Das en Boom.”

Op welke manier zijn jullie met de natuur en milieu bezig?

“Politiek Roermond vraagt wel eens onze mening. Wij waren bijvoorbeeld tegen de aanleg van de A73. Maar op moment dat het plan toch doorgaat, zetten wij ons in zo de natuur zoveel mogelijk te beschermen. Alle natuur die verloren is gegaan bij de aanleg, moet ergens anders weer terug komen. Daar hebben wij ons intensief mee bemoeid. We houden ons ook bezig met ‘’Groen groener groenst’. Het groen dat er is willen we bewaren, daarnaast moet er meer groen komen en het verbeteren van de groenstructuur. Wij vinden het ook belangrijk om kleinschalige plannen te ondersteunen. Bijvoorbeeld het aanleggen van geveltuintjes in de binnenstad. De gemeente ondersteunt dit plan en geeft ook medewerking.”

Noem een concreet plan?

“Als er diverse populaties van dassen zijn en hun gebied wordt doorsneden door de weg, moet er een tunnel voor deze dieren gemaakt worden. Het is ook van belang dat verschillende ‘families’ bij elkaar kunnen komen. Wij reiken dan aan waar deze tunnels of verbindingen moeten komen. Wij hebben veel terreinkennis.”

Krijgen jullie vaak gelijk?

“Nee, lang niet altijd. Ook al zou het wel terecht zijn. De overheid heeft daar wetgeving voor om rekening met de dieren te houden. Dan moeten zij zich daar ook aan houden. Gebeurt dit niet dan komen wij in het geweer. Tegenwoordig is daar ook geld voor beschikbaar.”

Wat vind jij persoonlijk een leuk project?

“Project ‘Teddybeer’. Iedere gemeente krijgt een diersoort aangewezen waar in dat gebied extra aandacht aan wordt besteedt. Ik heb dat idee overgebracht naar onder andere Roermond. Er zijn al verschillende gemeentes die mee doen waaronder Roermond, deze stad heeft gekozen voor de eekhoorn. Mensen geven door waar eekhoorns zitten. Dat komt dan op onze site te staan. Wij willen dan dat er daar bomen staan waar eekhoorns in kunnen leven. Het is belangrijk dat mensen weer echt kijken naar de natuur. Dan hebben ze meer begrip voor de natuur en zullen deze eerder beschermen.”

Wat is een grote wens van jou?

“Swalmen is nu bij Roermond en daar is nog veel mooie natuur. Wij hopen mensen bij elkaar te krijgen om daar eens intensief naar te kijken. Nu is er een groot gebied bijgekomen en wij hopen nieuwe actieve leden te krijgen om de kar mee te helpen trekken.”

Hoe ziet jouw tuin er uit?

“Het was ooit een gecultiveerde tuin en nu laat ik het verwilderen. Dat wil zeggen dat de klimop groeit en er komen steeds meer varens. Als het water uit de goten van mijn huis blijft in mijn tuin. Op die manier komen er andere dieren naar mijn tuin. De vogels hebben altijd voldoende te drinken. Roodborstjes zingen dag en nacht. Er is ook al een egel in mijn tuin gesignaleerd.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906