Goed doel

Administratie voor diverse kerken
Door
Mar-Li Wingens
5 februari, 2011

Jan Kleukers doet dit vrijwilligerswerk ongeveer sinds zeven jaar. Hij is er in gerold omdat mijnheer pastoor het hem vroeg. Het is een man die niet gemakkelijk ’nee’ zegt. Jammer genoeg is het werk steeds minder geworden omdat de inkomsten slinken.

Waaruit bestaat uw vrijwilligerswerk?

Jan: “Inkomsten uit gezinsbijdragen en collectes in de kerken moeten verwerkt worden in de administratie. Daar zorg ik voor. Dat doe ik voor diverse kerken in oost-Roermond. Dat is de H. Hart kerk, de Thomasparochie op de Donderberg, de kerk in Maasniel. De kerk in Asenray. Maar een kerk in het Veld is al verdwenen en de kerk in Leeuwen heeft een andere bestemming, de kerk op De Kemp is afgebroken.”

Is dat veel werk?

“De inkomsten gaan steeds meer achteruit. Ik ben er ongeveer een halve dag per veertien dagen mee bezig. Eerder was dat een halve dag per week. Er gaan niet meer zoveel mensen naar de kerk dus de opbrengst van de collectes gaan hard achteruit. Dat speelt al vele jaren. De vrijwillige bijdrage is steeds belangrijker geworden.”

Is de vrijwillige bijdragen op peil gebleven?

“De vrijwillige gezinsbijdrage daalt gemiddeld twintig procent per jaar. Het gevolg daarvan is dat veel kerken moeten sluiten. Dat vind ik een slechte zaak. Als je naar een stad of dorp kijkt, is het middelpunt daarvan altijd een kerk. Ik ben zelf geboren in Het Veld en zolang ik leef, staat daar al de H. Hart kerk. Soms krijgen kerken een andere bestemming zoals de H. Geest kerk en de kerk in Leeuwen. Soms worden ze zelfs afgebroken zoals op De Kemp.”

Hoe moet dat verder?

“Nu krijgen kerken vooral hun inkomsten van de gezinsbijdrage van oude mensen. Jonge mensen haken af en er komt niemand voor terug. Begrafenisdiensten en trouwmissen werden vroeger helemaal uit de gezinsbijdrage betaald. Tegenwoordig is dat afhankelijk van de hoogte van de gezinsbijdrage. Mensen die geen gezinsbijdrage betalen moeten een bepaald bedrag per dienst betalen.”

Zou u de gezinsbijdrage willen verplichten?

“Ik zou zo snel geen andere oplossing weten. Als je de kerken wilt behouden voor de gemeenschap dan moet er iets gebeuren. Het onderhoud van kerken is duur. De H. Hart kerk bijvoorbeeld heeft een nieuw dak nodig. Daar is een subsidie voor maar die dekt niet alle kosten. Om de rest van het geld bij een te brengen worden acties georganiseerd. Het is erg moeilijk allemaal.”

Bezoekt u zelf de kerk?

“Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n kerkganger. Mijn vrouw wel. Ik ben vroeger een belhamel geweest. Ik ben de helft van een tweeling. Mijn broer en ik moesten natuurlijk naar de kerk. We eindigden meestal op de communiebank, voor straf! Ik ben nog steeds katholiek. Ik vind dat er iets moet zijn om normen en waarden te bewaren. De mensen tegenwoordig doen maar iets. Als ik naar het huwelijk van tegenwoordig kijk: men trouwt met veel bombarie en als je dan ziet hoe kort ze bij elkaar blijven, schrik je. Dan klopt er toch iets niet. De trouwbelofte is er in voor- en tegenspoed. Men doet geen moeite meer om bij elkaar te blijven. Scheiden is altijd een drama.”

Doet u nog meer vrijwilligerswerk?

“Nee, behalve dat ik een goede vriend iedere week bezoek. Als het nodig is help ik hem. Hij heeft een hersenbloeding gehad en kan niet meer alles doen wat hij wil. Maar ik vind het ook heel gezellig bij hem. Hij vindt het fijn en ik ook. Wij kennen elkaar van het voetballen bij RFC. “

Deel dit artikel

Lees volgende Goed doel
Vrijwilliger op Camillus