Goed doel

Speeltuinwerk Limburg
Door
Mar-Li Wingens
14 mei, 2009

Jan Niesten (68) doet graag vrijwilligerswerk maar dat hij nu al tien jaar voorzitter is van deze provinciale organisatie, had hij van tevoren niet bedacht. Hij vindt vooral van belang dat ouders andere ouders én jongeren elkaar treffen in de buurt. Een speeltuin is daar uitermate geschikt voor

Wat doet Speeltuinwerk Limburg?

Jan: “Het is een door de Provincie erkende organisatie van Maatschappelijk Belang. Dat wil zeggen dat de Provincie Limburg de werkzaamheden mede financiert die nodig zijn voor deze organisatie. Wij ondersteunen verenigingen buurten, wijken en ook scholen in het opzetten van speelgelegenheden op een professionele manier. Dat is nodig omdat de voorschriften ten aanzien van veiligheid zo uitgebreid zijn en er zelfs NEN normen over gepubliceerd zijn.”

Hoe gaat een en ander in z’n werk?

“De organisatie richt zich op leefbaarheidselementen in buurten en wijken. Een buurtvereniging, een kleine kern, een wijk die iets aan speelgelegenheid wil doen, kan zich tot ons richten en wij kunnen hun helpen met het opzetten van speelvoorzieningen. Op die manier gebeurt het allemaal zo perfect mogelijk. Wij ondersteunen speeltuinen zoals Kitskesberg waar vele duizenden bezoekers per jaar komen, maar er zijn ook kleine speeltuinen waar enkele duizenden bezoekers per jaar komen. Alles draait om de jongeren en de vrijwilligers in de wijk.”

Wat is bijvoorbeeld een belangrijke regel?

“Je moet kinderen van twee tot vier jaar niet tussen jongeren van tien tot veertien laten spelen. We geven de speelroute en de speeltoestellen in de speeltuin duidelijk aan. Daarnaast bieden wij speeltuinen een collectieve verzekering aan bijvoorbeeld bestuurlijke en wettelijke aansprakelijkheid. Ook het onderhoud is voor vrijwilligers een belangrijke taak.”

Op welke manier moet dat gebeuren?

“Voor ieder speeltoestel moet er een logboek bijgehouden worden. Zelfs op een zogenaamde ‘Wipkip’ moet voorzien zijn van een plaatje dat bevestigd dat dit toestel voldoet aan de keuringseisen. Iedere drie maanden wordt in het logboek bijgehouden het onderhoud en de toestand van het speeltoestel.. Dat soort details moet worden bijgehouden..”

Wie doet dit werk allemaal?

“Meestal vrijwilligers. In Limburg zijn dik 2000 vrijwilligers werkzaam in het speeltuinwerk verdeeld over 84 speeltuinen. Om een speeltuin of plek aan te leggen zijn er diverse hobbels te overwinnen waarbij heel veel organisatie komt kijken vanwege bestemmingsplan en andere bestuurlijke voorschriften. Daarnaast moeten de centen geregeld worden. Alle speeltuigen moeten goedgekeurd zijn en voldoen aan de eisen van de Keuringsdienst van Waren en die kosten een aardige duit, gemiddeld tussen de 2 en 5000 euro per speeltoestel. Als er uiteindelijk een speeltuin gerealiseerd is, zorgen de vrijwilligers voor het exploiteren van de speeltuin en verzorgen het beheer.”

Hoe raakte u betrokken bij Speeltuinwerk Limburg?

“Dat is stom toeval. Ongeveer tien jaar geleden zocht het Speeltuinwerk een nieuwe voorzitter. Toen kwam men bij mij uit en ik wilde dat werk wel enkele jaren doen. Ik doe graag vrijwilligerswerk en wil de zwakkeren in deze maatschappij helpen. In dit geval kinderen die steeds minder openbare speelruimten hebben. Daarbij is de burgerparticipatie, dus de betrokkenheid van burgers bij speeltuinen geweldig groot, Er moet in een speeltuin regelmatig toezicht zijn, mensen uit de buurt moeten dat regelen en met elkaar afstemmen. Samen op de kinderen letten bevordert het contact met buurtgenoten. Heel belangrijk in deze wereld waar mensen steeds meer van elkaar vervreemden.”

Deel dit artikel

Lees volgende Goed doel
Homeless Child
Lees volgende artikel
De Pastorie