Ieder zijn vak

Frietenbakker
Door
Mar-Li Wingens
16 juli, 2007

ies Schetselaar (26) heeft het helemaal voor elkaar! Hij staat de hele zomer op een schitterende plek, met uitzicht over de Noorderplas in de Roermondse Weerd, te doen wat hij graag doet, friet bakken!

Waarom heb je gekozen om frituureigenaar te worden?

Ries: “Ik hoorde van mijn broer dat er een friettent te koop stond. Hij had dit weer via via gehoord. Mijn broer vond het wel iets voor mij. Ik heb jaren lang bij een groot Amerikaans bedrijf met het bekende logo gewerkt. Ik wist dus wat het werk inhield omdat ik veel ervaring had met fast food. Ik had altijd al de wens om zelfstandig te worden maar nooit gedacht dat dit op korte termijn haalbaar zou zijn.”

En toen kwam dit aanbod?

“Ik dacht in eerste instantie dat het te ver van mijn tegenwoordige woonplaats Eindhoven was. Maar het idee sprak me eigenlijk meteen aan. Na een nachtje slapen dacht ik: ‘Ik probeer het gewoon!’ Ik heb contact gezocht met de eigenaar van de friettent en we hebben een afspraak gemaakt om er over te praten. We hebben rond de tafel gezeten in een kroegje en het begon bij mij steeds meer te kriebelen.”

Daarna volgde de bezichtiging?

“Niet eens. Ik ging er vanuit dat het wel in orde zou zijn. Het was de eerste keer voor mij dat ik ‘zaken’ deed....Achteraf viel het gelukkig niet tegen. Het is een tot frituur verbouwde SRV-wagen. Daarbij spreekt de locatie mij heel erg aan. Aan het water en tegenover verschillende campings. Mijn klanten zijn mensen op vakantie, dus over het algemeen in vakantiestemming.”

Heb je een opleiding in de horeca gehad?

“Mijn ‘carriere’ is begonnen op het Munsterplein bij de voornoemde Amerikaanse keten. Daar deed ik mee aan wedstrijden wie het beste friet kon bakken. Ik heb toen gewonnen. Op mijn twintigste ben ik van Roermond naar Eindhoven verkast. Daar heb ik in de keuken van een hotel gewerkt en ook nog via een uitzendbureau in de catering. Het was allemaal niet heel serieus maar wél leuk. Ik heb een opleiding afgerond voor horeca-ondernemer, in Tilburg.”

Bevalt het ondernemerschap?

“Ja zeker, ik zou niet meer anders willen. Ik ben ongeveer 100 dagen per jaar open in het zomerseizoen. In de winter staat de frituur op stal bij een boer. In die maanden werk ik in de bedrijfscatering via een uitzendbureau. Ik kan goed rondkomen op deze manier. Maar ik bouw niet echt iets op. Ik heb een bedrag moeten lenen voor de aankoop van de frituur en die lening heb ik nog niet kunnen aflossen. Maar ik vind heel relaxed om niet voor een baas te hoeven werken.”

Beschrijf je klanten eens?

“Mijn klanten zijn voornamelijk Duitse mensen die op de camping staan of dagjesmensen. Altijd aardig en met veel en vaak honger. Ook mensen die bijvoorbeeld een fietstocht- of wandeltocht maken, eten en/of drinken wat bij mij en veel mensen die met een bootje onderweg zijn. Ze komen langs en ik heb tafels met banken staan met uitzicht op de Noorderplas.”

Heb je een filosofie?

“Ik verkoop alleen goede kwaliteitsproducten. Die raad heb ik opgevolgd van de vorige eigenaar: ‘niet aan de kwaliteit te tornen’. Sterker nog, die probeer ik voortdurend te verbeteren. Ik krijg in ieder geval nooit klachten daarover. Mijn assortiment is groot. Ik verkoop ook frisdranken en ijs. Ik probeer een goede gastheer te zijn en het gezellig te maken. Dat is af en toe wel eens moeilijk als het druk is, maar als iedereen tevreden weggaat, geeft dat een goed gevoel.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Echoscopiste
Lees volgende artikel
Smaak