Bob Jamini Sharif (35) timmert op een bescheiden wijze aan de weg. Maar intussen heeft hij wel een eigen bedrijfje waar hij zelf uitgevonden gitaaronderdelen maakt.
Onderdelen die qua kwaliteit niet te overtreffen zijn. Professionele gitaarspelers zijn enthousiast.
Vertel iets over jezelf?
Bob: “Ik kom oorspronkelijk uit Iran. Ik woon nu 16 jaar in Nederland. Ik heette in Iran ook al Bob maar na de revolutie werden van overheidswege alle namen veranderd. Ik ben altijd gewoon Bob gebleven.”
Wat maak je precies?
“Ik maak gitaarelementen en zover ik weet, maak ik ze als enige in Europa. Ik maak ze kwalitatief beter dan ze gemaakt worden in Amerika. En ook goedkoper! Om geluid uit een elektrische gitaar te krijgen zijn twee elementen nodig, een die het signaal ‘op pikt’ en een die het signaal van de versterker, sterker maakt. Als het geluid niet op een mooie manier wordt opgepakt en uitgezonden, heb je helemaal niks. Met mijn onderdelen krijg je het mooiste eindresultaat.”
Waar het je dit beroep geleerd?
“Ik heb het mezelf geleerd, ik ben autodidact. Ik heb onderzoek gedaan naar hoe een pickup werkt. Als kind het ik als eerste mijn gitaar opengemaakt om te weten hoe het werkte. In de loop van de jaren heb ik heel wat gitaren opengemaakt en bestudeerd. De dikte van de koperdraad, hoe sterk de magneten zijn. Daarna heb ik alle fouten er uit gehaald en de goede dingen gebruikt. Ik ben nu ongeveer drie maanden voor mezelf bezig.”
Wat kwam uit deze studie naar voren?
“Dat je heel simpel moet denken en dat je van daaruit het resultaat kunt verbeteren. Ik verbeter bestaande apparatuur en ik repareer elektrische gitaren. Ik maak de nieuwe elementen zelf. Ik wil dat het handwerk blijft. Ik ben ook nog in vaste dienst bij de gitaar technische dienst en magazijnmedewerker.“
Zijn jouw elementen totaal anders dan de bestaande?
“In Amerika, waar de meeste gitaren gemaakt worden, gebruiken ze allemaal dezelfde onderdelen. Ze worden gefabriceerd door machines in fabrieken. Mijn onderdelen maak ik met de hand. Wat in de fabriek drie minuten in beslag neemt, daar doe ik twee uur over. Maar ik heb het koperdraad in mijn handen en ook de magneten, deze bestaan uit aluminium, nikkel en kobald. En verder is dat mijn geheim. Hoe de verhouding ligt, vertel ik niet, dat is mijn uitvinding.”
Heb je daar patent over?
“Ik heb patent over mijn innovatie. De mensen denken te moeilijk en dus komen ze er niet achter wat ik precies doe. Ze kunnen het gewoon niet namaken. Als het werk ooit teveel wordt voor mij alleen, wil ik wel iemand in dienst nemen en hij leert dan dit handwerk van mij. Ik hoef dan niet persé mijn geheime uitvinding te delen. Dat onderdeel van het werk blijf ik zelf doen.”
Zijn er muzikanten die jouw onderdelen gebruiken?
“Ja, er zijn nu twee bekende bands die mijn onderdelen hebben aangeschaft. Waaronder de band Soundbite. Ze zijn hartstikke tevreden. Ik repareer ook hun gitaren als dat nodig is. Op zaterdag ga ik werken in een muziekwinkel om gitaren te repareren en mijn elementen te promoten.”