Bert Thomassen (58) is behalve grafisch ontwerper ook leraar en huisman en hij zet zich in voor de stichting Ruimte.
Wat doet een grafisch ontwerper precies?
Bert: “Grafisch ontwerpen is vooral iets nieuws bedenken op grafisch gebied. Grafisch vormgeven is het toepassen daarvan. Huisstijlen maken, brochures, tijdschriften vormgeven. Meestal is de ontwerper ook de vormgever. Eerst bedenk ik iets en daarna pas ik het toe in allerlei grafische uitingen.”
Hoe zet je het proces in gang?
“Als ik de opdracht krijg om bijvoorbeeld een huisstijl te ontwerpen, wil ik eerst een indruk krijgen van het werk, de sfeer, de huisvesting van het bedrijf en de organisatie. Ook bekijk ik wat vergelijkbare organisaties doen. Het ontwerpen van een logo is meestal vast onderdeel van een huisstijl. Gewoonlijk is er een contactpersoon van de organisatie die mij voorlicht. Als ik genoeg informatie heb komt de schetsfase. Ooit deed ik dat met pen en papier, tegenwoordig gebeurt dit op de computer.”
Voor welke organisaties heb jij zoal gewerkt?
“In mijn geval ben ik voornamelijk bezig geweest voor non-profitorganisaties. Bijvoorbeeld woningbouwverenigingen, gezondheidszorg enz. Ik heb me toegelegd op niet zo’n grote organisaties. Tegenwoordig doe ik het grafische werk voor het tijdschrift van de Stichting Ruimte. Deze stichting probeert het monumentale en culturele erfgoed van Roermond vooral op architectonische gebied te bewaken en te koesteren.”
Was het ooit een grote overstap van handmatig werken naar ontwerpen en uitvoeren op de computer?
“Eigenlijk niet. Vanaf het begin was ik geïnteresseerd in computerprogramma’s. Dat ambachtelijke komt ook niet meer terug. Ik vind werken met de computer juist heel boeiend. Het is niet alleen grafisch werk maar ook fotografie, muziek. Dat schuift bij het maken van websites in elkaar.”
Heb je altijd in Roermond gewoond en gewerkt?
“Nee, ongeveer vijftien jaar geleden ben ik terug gekomen naar Roermond. Ik woonde in Amersfoort. Ik ben wel geboren en getogen in Roermond als zoon van de bakker op de Bergstraat. Ik heb in Amersfoort mijn opleiding gedaan en heb daar jaren als zelfstandig ontwerper gewerkt. Ik ben terug naar Roermond gekomen omdat ik met een ‘Remunjs maedje’ ging trouwen. We kregen een dochter en ik ben huisman geworden. Ik raakte een beetje van het ontwerpen af. Ik kwam in het onderwijs terecht. Dat vond ik een mooie aanvulling op mijn werk als vormgever. Ik heb bij de Gilde opleidingen gewerkt als docent informatica, bij de kappers en de bakkers in opleiding. Daar had ik affiniteit mee vanwege mijn achtergrond. Sinds oktober 2007 werk ik bij het Mundium College in Baexem bij asielzoekers. Dit is de plek waar asielzoekers maar ook Polen en Bulgaren een opleiding kunnen volgen. Informatica is onze gemeenschappelijke taal!”