Ieder zijn vak

Pedagogisch medewerkster
Door
Mar-Li Wingens
9 september, 2008

Riet Verhoeven (61) heeft haar hart aan kleine kinderen verpand. Met veel plezier werkt ze in een kindercentrum voor kinderen van nul tot twaalf jaar. Riet werkt met kinderen van drie en vier jaar. Ze voelt zich soms kind met de kinderen.

Welke kinderen worden bij jullie opgevangen?

“De kinderopvang is bedoeld voor ouders die bijvoorbeeld werken of om een andere reden. In ons gebouw zijn gevestigd een creche, een kinderopvang en een vóór, tussen en naschoolse opvang. De creche is alleen open in de ochtenduren, van kwart voor negen tot kwart voor twaalf. Bij ons in de Kinderopvang doen kinderen hun middagdutje en eten ze ook. Uiteraard kunnen de kinderen hele dagen komen maar ze kunnen ook terecht in dagdelen.”

Leg eens uit wat een pedagogisch medewerkster is?

“Een pedagogisch medewerkster werkt met kinderen en probeert een veilige en geborgen sfeer te creëren Zij observeert en signaleert. Het is belangrijk om een goede band met de ouders te hebben en op een lijn te zitten bij de opvoeding en begeleiding van hun kind. Wij signaleren als er problemen zijn. Bijvoorbeeld taalproblemen. Dat bespreken we met de ouders en we bekijken welke stappen ondernomen kunnen worden. Bijvoorbeeld het inschakelen van een logopodist. Uiteraard beslissen de ouders de weg die gegaan wordt. Ouders vinden het over het algemeen heel prettig als wij meedenken. Oudergesprekken zijn trouwens altijd zó leuk.”

Hoe functioneert een groep?

“De kinderen worden gebracht tussen half acht en half negen. Een leidster vangt de kinderen op, zeker als een kindje wat moeite heeft met afscheid nemen van de ouder. We zijn altijd met twee leidsters en een stagiaire op twaalf kinderen. Ikzelf werk nu in de groep van drie- en vierjarigen. Wij hebben twee babygroepen. Als een kind kan lopen gaat het gewoonlijk naar de volgende groep, de peuters. Maar dat is geen strak gegeven.”

Heb je zelf gekozen voor drie- en vierjarigen?

“Ik vind het een hele leuke leeftijd omdat je al echt iets met de kinderen kunt ondernemen en ook communiceren. Je krijgt feedback. Ze houden je ook af en toe een spiegel voor. Kinderen zijn heel echt en puur. Als je in de babygroep werkt ben je meer verzorgende. “

Hoe verloopt een dag?

“’s Morgens komen de kinderen tussen half acht en half negen en dan kunnen ze vrij spelen. Om half tien gaan we yoghurt of fruit eten Dan is het tijd om naar het toilet te gaan of de kinderen te verschonen. Als iedereen klaar is gaan we een gezamenlijke activiteit doen zoals verven, plakken, dansen. Of iets heel anders. Als het weer goed is gaan we twee maal per dag naar buiten. Na de boterham om kwart voor twaalf gaan er kindjes naar bed, de rest kan vrij spelen. Er wordt door de leidsters gepoetst en opgeruimd. Dan gaan we een activiteit met de kinderen doen. Ik ben bijvoorbeeld op dinsdag aan de beurt. Ik heb dan iets thuis voorbereid. De kinderen krijgen drinken en een koekje. Tussen half vijf en half zes worden de kinderen weer opgehaald.

Waarom heb jij gekozen voor dit beroep?

“Ik wilde dit vroeger altijd al worden maar mijn ouders hadden zoiets van ze trouwt toch en krijgt kinderen. Ze hoeft niet naar de MULO. Het is er dus niet van gekomen. Wel heb ik tien jaar als vrijwilligster op een creche gewerkt en ik ben zelf moeder. Ik heb op een gegeven moment gesolliciteerd bij een opvang en ik kon beginnen als banenpooler. Na enkele weken boden ze aan om een opleiding te doen. Dat heb ik met twee handen aangegrepen. Ik was toen vijftig jaar.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Bed and Breakfast
Lees volgende artikel
Koud