Ieder zijn vak

Kunstproject-ontwikkelaar
Door
Mar-Li Wingens
15 april, 2008

Iwendolynn Knoben (24) uit Roermond werd geboren in een kunstzinnig nest. Haar vader is muziekleraar en zelfstandig ondernemer. en haar moeder yoga docente en kunstenares. Gwendolynn is met veel dingen bezig maar alles heeft te maken met kunst.

Vertel iets over je opleiding?

Gwendolynn: “Toen ik begon te studeren op de Kunstacademie wist ik eigenlijk niet wat ik wilde. Ik wilde eigenlijk van alle disciplines op de academie iets weten. Ik wist alleen dat ik in ieder geval iets creatiefs wilde. Dat is eigenlijk zo gebleven. Kunst is geen vak, het is voor mij een levensstijl. Je kunt het niet leren, kunst is ondoorgrondelijk. Dat is het leuke aan kunst. Het geeft altijd een uitdaging, altijd vernieuwing. Ik heb eerst de docentenopleiding gedaan, Beeldende kunst en Vormgeving in Maastricht. Dan ben je dus bezig met ‘overdragen’. Ik vind het belangrijk om een breed draagvlak te hebben. Les geven aan volwassenen en aan kinderen leek me erg leuk. Na de opleiding van vier jaar wilde ik toch meer. Alleen maar voor de klas staan geeft mij niet genoeg voldoening. Ik doe nu de vervolgopleiding ‘Master Kunst en Educatie’, ook in Maastricht. Ik leer hier onder andere kunstprojecten op te zetten en ook bijvoorbeeld subsidies hiervoor aan te vragen.”

Wat vind jij belangrijk in je vak?

“Wat ik vooral wil is proberen kunst over te dragen. Mensen proberen open te stellen voor kunst. Mensen met kunst in aanraking brengen. Dat vind ik belangrijker dan dat ik zelf kunst maak. Ik vind het een uitdaging om kunst over te dragen, om daar iets mee te doen. Het hoofddoel van mijn opleiding is om de samenwerking tussen verschillende instellingen op te zetten. Ik wil graag projecten/lesmethoden ontwikkelen en bestaande samenwerkingverbanden verbeteren.”

Welk soort projecten zie je voor je?

“Er zijn nu steeds meer scholen die graag een ‘cultuurschool’ willen worden. Ze willen zich meer profileren op kunstonderwijs maar weten vaak niet hoe ze dat aan moeten pakken. Daar kan ik scholen in begeleiden. Op dit moment ben ik bij het CK in Roermond bezig met een onderzoek over kunsteducatie, hoe dat beter aan kan sluiten bij het onderwijs. Hoe zou het CK met middelbaar onderwijs nog beter kunnen samenwerken, wat is daar voor nodig. Heel erg leuk om te doen. Ik kijk daarbij ook hoe het landelijk met de samenwerking tussen scholen en instellingen geregeld is. Voor het onderzoek ga ik naar middelbare scholen en interview ik CKV docenten en leerlingen. Wat zouden ze anders, of beter willen.

Daarnaast ben ik bezig met kinderen van basisscholen met het project ‘Kunstkaravaan’. De Kunstkaravaan brengt een aantal disciplines naar de kinderen toe, dus naar de scholen zelf. Dat kan iets zijn met dans, muziek, beeldhouwen, schilderen of iets anders. Een culturele instelling kan dan laten zien wat ze doen, bijvoorbeeld iemand van de bibliotheek leest iets voor, een dansschool maakt met de kinderen een dans en het CK doet weer iets met theater. De kinderen krijgen dan een indruk, ze worden geprikkeld!”

Wordt er in de lessen op school op doorgegaan?

“Verschillende vakken werken samen. De kinderen gaan naar een theatervoorstelling, ze lezen het boek over het stuk tijdens Nederlandse les, in de muziekles luisteren ze naar de bijbehorende muziek en bij het vak CKV (Cultureel Kunstzinnige Vorming) maken ze bijvoorbeeld een collage over het stuk. Op die manier heeft het zien van een theaterstuk veel meer zin, de kinderen leren combineren en verbanden leggen.”

Waar ben je nog meer mee bezig?

“In het weekend werk ik bij een kunsthandel in Roermond. Daar doe ik van alles, van kunstwerken inlijsten - daar héb ik gewoon wat mee! - tot het inrichten van de galerie. Kunst goed presenteren is belangrijk! Daarnaast adviseer ik mensen over hun aanschaf en ook over het soort lijst dat daar bij past. Ik maak ook vaak de lijsten.zelf. Zagen, glas snijden, en passe-partouts maken. Daar leer ik heel veel van en ik vind het erg leuk!

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Restauranthouder
Lees volgende artikel
A.V. Keizer Lotus Echt