Gerard (49) en Els (47) Kuipers zijn al ruim 17 jaar eigenaar van een restaurant aan de Napoleonsweg in Horn. De aanleg van de nieuwe snelweg de A73 gooit roet in het eten. Het stel bedenkt nieuwe wegen om behalve voor chauffeurs ook andere klanten een pleisterplaats te bieden.
Welke veranderingen bracht voor jullie de A73?
Gerard: “We zien onze omzet in één klap dalen met wel 35 procent. We hadden wel iets voorzien maar niet dat het zo erg zou zijn. Ik denk dat we moeten proberen om van de Napoleonsweg een toeristische route te maken. Wie had dat ooit gedacht?”
Els: “We gaan niet bij de pakken neerzitten. We hebben al een terras aan laten leggen met een pergola. Dit om nieuwe klanten te trekken, bijvoorbeeld wandelaars en fietsers. De Napoleonsweg is nu een rustige weg waar goed gefietst kan worden. Het Leudal is een mooie fiets- en wandelroute. Bij ons is het gezellig en je kunt er goed eten.”
Vertel iets over jullie restaurant?
Els: “Voor de mensen in het dorp zijn wij een plaats voor de sociale contacten. Zij komen bij ons voor een kopje koffie maar ook voor het eten. We hebben bijvoorbeeld alleenstaanden die iedere dag komen eten omdat ze niet zelf willen koken. Wij serveren een goede Hollandse pot.”
Gerard: “Ik ben de kok en ik gebruik altijd verse groenten, aardappeltjes gebakken in de pan en niet in het fritesvet. Een goed stuk vlees erbij en veel stamppotten, zelfgemaakte soepen. Wij willen niet meer alleen maar chauffeurscafé zijn maar daarnaast ook toeristen verwelkomen, clubs, ,gezelschappen die een dineetje hebben en we willen gewoon een café zijn voor mensen uit het dorp.”
Hoe zijn jullie hier verzeild geraakt?
Els: Wij zijn Brabanders en we wilden iets voor ons zelf beginnen. Dit restaurant stond toen te koop en dit was helemaal wat Gerard wilde. Het is een mooi groot oud pand met veel grond. Maar de rek was er toen een beetje uit. We hebben het helemaal opnieuw op moeten bouwen. Het was hard werken maar we maakten er een goed lopende zaak van.”
Gerard: “We hebben twee kinderen inmiddels 20 en 22 jaar. We hadden in het verleden het weekend altijd vrij. Dus we hadden ook tijd om samen met het gezin iets te ondernemen.”
Wat is er inmiddels veranderd?
Gerard: “We zijn nu ook op zondag open. We zijn altijd wegrestaurant geweest en nu moeten we uitbreiden. Overdag is het allemaal een stuk minder geworden. ‘.s Avonds gaat het nog wel. We hebben honderd zitplaatsen en overdag hebben we in plaats van 50 of 60 klanten nog 10 klanten.”
Els: ‘We willen er wel zijn voor de chauffeurs. Ze komen meestal al vele jaren bij ons. Op onze parkeerplaats is altijd plek voor ze om in hun vrachtwagen te slapen. Dat blijft zo!”
Wat zijn jullie plannen?
Els: “De klanten kennen ons, ze kennen elkaar. Dus het is bij ons een fijne huiskamersfeer. Dat willen we zo houden.”
Gerard: “Wij willen proberen om overdag de regionale bevolking verwelkomen, toeristen, fietsers, wandelaars. ‘s Avonds en ’s nachts blijven de chauffeurs vaste klanten. Bij ons kunnen chauffeurs én toeristen ontspannen. Het nieuwe terras moet een trekker worden in de zomer. Wij willen het zien als een nieuwe uitdaging en gaan zeker niet bij de pakken neerzitten.”