Ieder zijn vak

Leerkracht Montessorischool
Door
Mar-Li Wingens
8 juli, 2008

Henk Rademaekers (41) heeft bewust gekozen voor het Montessori onderwijs.Hij geeft les aan groep zes, zeven en acht. De Italiaanse Maria Montessori bedacht de methode rond 1900. Is dit onderwijs nog van deze tijd?

Wat is Montessori precies?

Henk: “Een peiler van het gedachtegoed van Maria Montessori is: ‘ Help mij om het zelf te doen’. Het is belangrijk dat het kind de vrijheid krijgt zijn omgeving te ontdekken en de dingen te doen die het zelf kan. Het heeft daarbij de hulp nodig van een volwassene. Eigenlijk sta ik niet zoveel voor de klas maar ben ik meer tussen de kinderen te vinden.”

Vertel iets meer over het gedachtegoed?

“Ieder kind ontwikkelt zich naar eigen behoefte. Ieder kind is uniek. Het ene kind is op een bepaald moment toe aan iets en een ander kind op een ander moment. Kinderen hebben ‘gevoelige’ periodes. Dat wil zeggen dat ze aan iets toe zijn. Het ene kind leert lopen met 11 maanden en een ander kind met 16 maanden. Het kind geeft dat zelf aan. Een andere peiler van Montessori is dat het de taak van de leerkracht of leider is om die gevoelige momenten te zien. We hanteren dan ook een doordacht observatiesysteem.”

Waarom heb je gekozen voor Montessori?

“Ik heb 13 jaar op een gewone basisschool voor de klas gestaan. Toen heb ik cursussen gevolgd over het zelfstandig werken en plannen door leerlingen. Montessori vind ik daarvan de overtreffende trap. Een andere peiler van het Montessori onderwijs is de weg van concreet naar abstract. Het is een stappenplan dat begint bij de kleuters. Eerst is alle materiaal concreet, (zien, horen, proeven) daarna symbolisch. Concrete dingen worden omgezet in symbolen (bijvoorbeeld lezen) en daarna abstract denken (rekenen). Dat gaat zo met alle vakken.”

Waarom zitten groepen bij elkaar?

“Bij ons zitten groep een en twee (de onderbouw) bij elkaar, de middengroep drie, vier en vijf (de middenbouw) en groep zes, zeven en acht (de bovenbouw). Een andere peiler van Montessori is dat kinderen elkaar leren helpen. Een kind is altijd een keer de jongste, de middelste en de oudste. Soms kun je geholpen worden door een ouder kind en soms kun jij een jonger kind helpen en je leeftijdsgenootjes.”

Is de methode inmiddels niet verouderd?

“Wij noemen onze school een ‘eigentijdse montessorischool’. Wij gaan met de tijd mee, deze staat niet stil. Wij zijn dan ook niet ‘sec’ Montessori. Onze leidraad is gewoon de onderwijsinspectie. Wij worden gecontroleerd door de onderwijsinspectie en daarnaast door de Montessori-inspectie. Wij willen een zo goed mogelijke aansluiting op het vervolgonderwijs zijn. Bij ons worden bijvoorbeeld ook wel eens groepslessen gegeven en computers zijn helemaal geïntegreerd.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Kano bedrijf
Lees volgende artikel
Lastig