Ieder zijn vak

Praktijkondersteuner Huisartsen (P.O.H.)
Door
Mar-Li Wingens
29 januari, 2008

José Roverts heeft een groot deel van haar beroepsleven in de ouderenzorg gewerkt.

In 2006 solliciteerde ze op de baan als Praktijkondersteuner Huisartsen. José heeft nu het gevoel dat ze op haar plek is. Werken met mensen met een chronische aandoening geeft haar veel voldoening.

Wie zijn jouw patiënten?

“Mensen die chronische zorg nodig hebben op het gebied van diabetes, astma, longaandoeningen, hoge bloeddruk en hartfalen. De bedoeling is dat deze diensten op termijn uitgebreid worden met ouderenzorg. Het is voor een groot deel preventief werk, dus om ergere klachten te voorkomen. ”

Wat doe je precies?

“Ik geef onder andere adviezen over gezonde leefstijl, neem de bloeddruk op, geef voorlichting over medicijngebruik, leer mensen zichzelf insuline toedienen, hou de waarden van bloedonderzoek en gewicht bij. Ik let op dat diabeten een maal per jaar naar de oogarts gaan, kijk de voeten na, leg de gevolgen van roken en het voordeel van bewegen uit. Uiteraard altijd alles in overleg met de huisarts. De huisarts stelt altijd de diagnose en is eindverantwoordelijk. Ik overleg met de huisarts over wat mij is opgevallen bij een patiënt.”

Is het een heel specialistisch beroep?

“Ja, wij weten van deze ziekten heel veel. Wij vormen de ‘verlengde arm’ van de huisarts. Daarbij hebben wij meer tijd voor de patiënten dan de huisarts. Wij geven heel veel uitleg en kunnen antwoord geven op vragen over deze ziekten. Patiënten kunnen mij tussendoor bereiken via de praktijk van de huisarts waar ik werk. Tijdens mijn spreekuur, bel ik ze dan terug.”

Vertel eens iets over de opleiding?

De opleiding voor P.O.H. is op HBO-niveau, gewoonlijk kan dat met een tweejarige opleiding na een MBO-opleiding. Mijn vooropleiding was van dien aard, dat ik meteen als zodanig aan het werk kon. Ik werk al meer dan dertig jaar in de verzorging, sinds 1992 als HBO verpleegkundige. Op het gebied van de ouderenzorg volgde ik de vervolgopleiding Specialist. Daarna ben ik als 51 jarige afgestudeerd aan de VU te Amsterdam voor Sociale Gerontologie. Dat is de leer van de gezonde ouder wordende mens.”

Bij wie ben je in dienst?

“Ik ben in dienst van de Stichting P.O.H. in Sittard. Huisartsen hebben een vereniging opgericht en zij hebben een aantal dames (en ik geloof één heer) in dienst. Ik ontvang mijn salaris van de Stichting en moet daar ook mijn uren verantwoorden.Via deze organisatie worden begeleiding, werkoverleg en bijscholingen aangeboden. Huisartsen in de Westelijke Mijnstreek zijn ermee begonnen en huisartsen in Midden-Limburg volgen dit voorbeeld sinds een januari 2007.”

Ondersteun je meerdere huisartsen?

“Ik werk voor twee huisartsen in Roermond. Ik hou spreekuur op drie morgens voor Dr. Welzen en op drie middagen voor Dr. Schoon. Ik ben dan in een van deze huisartsenpraktijken aanwezig. Als het nodig is bezoek ik patiënten.”

Hoe zit het met de bijscholingen.

“Bijscholen is verplicht en ik vind het alleen maar interessant en nodig om bij te blijven. Er zijn vaak veranderingen op het gebied van behandelingen van de chronische ziekten. Alles wordt door protocollen voorgeschreven. Het gaat ook over andere zaken zoals samenwerking binnen de praktijk en doorverwijzingen naar de andere hulpverleners. Huisartsen en de Stichting in Sittard gebruiken verschillende computerprogramma’s. Daar moet ik ook mee overweg kunnen. Soms leer ik dat van de dokterassistentes. We krijgen nu alweer andere systemen. Dat vind ik niet gemakkelijk.”

Wat vind jij het leukste van je beroep?

“Het werken met mensen één op één! Dat is wat ik het allerliefste doe. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om mensen te motiveren om gezonder te gaan leven. Het is een fijn gevoel als ik merk dat mensen niet meer roken of meer zijn gaan bewegen. Ik zou bijvoorbeeld absoluut geen leiding meer willen geven. Ik ben ook geen mens om veel rapporten te moeten schrijven. Laat mij maar gewoon met mensen aan de gang gaan, dan ben ik gelukkig.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Pianiste
Lees volgende artikel
Treinen