Ieder zijn vak

student
Door
Mar-Li Wingens
28 oktober, 2004

In deze tijd van bezuinigen acht en een half jaar studeren in Tilburg op de Academie voor Journalistiek en Voorlichting. Hoe is dat mogelijk? Daarbij is de opleiding ‘Voorlichting’ in Tilburg opgedoekt. Is Daan Schetselaar (26) een voorbeeld van een eeuwige student?

De studie ‘Voorlichting’ wat is dat eigenlijk?

Daan: “Mensen vragen steeds wat deze studie precies inhoudt. Je kunt het vergelijken met communicatie. Voorlichting is iets meer toegespitst op non-profit en overheidsinstellingen. Stel een gemeente wil dat de burgers hun afval beter scheiden. In zo’n geval zou je een voorlichter in kunnen zetten om deze boodschap helder en duidelijk over te brengen. De opleiding voor journalisten en voorlichters is samengebracht in één opleiding omdat journalisten en voorlichters elkaar nodig hebben. Als een journalist informatie nodig heeft van een instantie zal hij daarvoor aankloppen bij een voorlichter. Als een voorlichter iets wil communiceren naar de buitenwereld dan heeft hij daar een journalist voor nodig. Het begrip voorlichting is eigenlijk een beetje uit de tijd, we spreken nu meestal van communicatie.”

Maar als ik het goed begrijp, bestaat de opleiding niet meer?

“Inderdaad. Maar ik kan mijn studie gewoon afmaken. Enkele jaren geleden is de richting Voorlichting in Tilburg opgedoekt, maar ze kunnen natuurlijk niet tegen mij zeggen ‘jammer dan’. Veel van de docenten gaven ook les aan studenten Journalistiek, dus die zijn er gewoon nog. Ik ben de allerlaatste student Voorlichting in Tilburg.”

Hoe ga je dan afstuderen?

“Ze moeten een aantal docenten bij elkaar scharrelen. Dat maakt afstuderen een stuk lastiger. Voor mij en ook voor de docenten. Niemand weet bijvoorbeeld nog hoe punten berekend moeten worden. Docenten weg, administratie weg. Op mijn resultatenlijst staan allemaal afkortingen maar niemand weet nog wat ze betekenen. Maar ik heb het nu bijna allemaal rond. Nog één tentamen en dan kan ik gaan afstuderen.”

Heb je veel geld moeten lenen?

“Ja, dat wel. De eerste vier jaar kreeg ik studiefinanciering. Daarna kon ik nog drie jaar lenen. Zelfs dat kan nu dus niet meer. Ik heb er wel altijd bij gewerkt. Ik heb geen idee hoe groot mijn schuld inmiddels is, ik durf al jaren niet meer te kijken op de overzichten die de IB-groep me stuurt.”

Is acht en een half jaar studeren niet erg lang?

“Toen ik klaar was met het Atheneum wist ik eigenlijk helemaal niet wat ik wilde. Toen heb ik maar voor journalistiek gekozen omdat ik niets anders wist. Ik vond schrijven altijd wel leuk en het vak Nederlands ook. Maar eenmaal op de opleiding was het heel anders dan ik me voorgesteld had. Toen ben ik overgegaan naar Voorlichting. Dat leek leuk, maar viel uiteindelijk ook tegen. Ik was helemaal niet meer gemotiveerd. Ik vroeg me steeds af of ik ermee door moest gaan of stoppen, maar ik heb nooit echt de knoop doorgehakt. Iedereen zegt dan ´Maak het toch af´, maar eigenlijk had ik er natuurlijk gewoon meteen mee op moeten houden. Vanwege mijn slechte motivatie raakte ik intussen hopeloos achter.”

Hoe denk je er nu over?

“Ik maak het af. Maar dat besluit heb ik pas anderhalf jaar geleden genomen. Toen ben ik ook pas serieus aan de slag gegaan. Ik heb een knop omgezet en doe gewoon wat ik moet doen. Ik moet zeggen; de opleiding is buiten verwachting toch nog leuk geworden. Ik zie er ook wel een toekomst in, waarschijnlijk in de wetenschapscommunicatie. Ik ga ervan uit dat ik daar een leuke baan in kan vinden.“

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
slager
Lees volgende artikel
Fijne jeugd