Marlé is 47 jaar. Zij heeft lang les gegeven in het onderwijs. Nu is zij vrijwilligster bij Home-Start. Home-Start wat is dat eigenlijk en wat heb je er aan?
Kun je uitleggen wat Homestart precies is?
Marlé: “Home-Start ondersteunt jonge gezinnen, met minstens een kind onder de zes jaar, die een moeilijke periode doormaken. Dat kan op verschillende manieren. De hulpvraag van het gezin staat altijd centraal. Het gezin bepaalt welke hulp zij krijgen. Het kan zijn dat het tijdelijk niet zo lekker loopt met moeder. Of dat er vragen over de opvoeding van de kinderen zijn of dat moeder te weinig contacten heeft. Een depressie kan een rol spelen of een huilbaby in het gezin.”
Wat doe jij in zo’n gezin?
“Ik ga een half dagdeel per week naar het gezin. Samen met de moeder bespreek ik waar zij behoefte aan heeft. Vaak is het gewoon luisteren, soms huiswerk maken met de kinderen of samen iets met de kinderen en moeder ondernemen. In het gezin waar ik nu kom praten we veel samen. Een andere keer ondernemen we samen iets met de kinderen. De moeder geeft steeds zelf aan waar ze behoefte aan heeft. Het ‘er zijn’ is vaak al voldoende.”
Welk soort gezinnen zijn het?
“Het zijn gewone jonge gezinnen. Nederlandse en ook buitenlandse. Meestal hebben we met de vrouw te maken maar soms ook met de man.”
Hoe lang kom je in een gezin?
“ Zolang er behoefte bestaat. De vrijwilligers van Home-Start hebben tijd. Dat is belangrijk. Wij zeggen niet over drie maanden moet het klaar zijn. Soms is dat wel zo. Ik kom nu al ruim een jaar in mijn gezin. Dat is een sterke kant van Home-Start. De vrijwilligers hebben tijd voor hun gezin. Het gezin geeft zelf aan wanneer het weer alleen verder kan.”
Waarom ben jij vrijwilliger bij Home-Start geworden?
“Het prettige vind ik dat je steeds in een andere situatie terechtkomt. Het is heel dankbaar werk. Ik heb er heel veel voldoening van als ik na een tijdje zie dat het beter gaat. Ook als ik merk dat het gezin het fijn vindt dat ik kom. Je bouwt een vertrouwensband op. Dat is wel een voorwaarde, dat je een band opbouwt. Ik vind het goed dat de moeder mij belt als er iets is wat ze kwijt wil. Daar is nog nooit misbruik van gemaakt. Ik geef wel altijd duidelijk mijn grenzen aan. Die grens bepaalt ieder vrijwilliger voor zichzelf.”
Krijg jij als vrijwilliger ook ondersteuning?
“Jazeker, Ik heb een coördinator. Wij hebben iedere maand een bijeenkomst om de begeleiding te bespreken met een kleine groepje vrijwilligers en de coördinator. Daarnaast komen alle vrijwilligers een keer in de drie maanden samen. Dan is er meestal een thema dat behandeld wordt. Dus een soort bijscholing. Voordat je als vrijwilliger ingezet wordt krijg je een cursus waarin de filosofie van Home-Start uitgelegd wordt. Ik kan mijn coördinator altijd bellen als ik vragen heb.”
Welke filosofie heeft Home-Start?
“ Home-Start probeert de moeder weer sterk te maken zodat zij weer alleen verder kan. Wij gaan altijd uit van de hulpvraag en wij werken op basis van gelijkwaardigheid. Wij komen niet met een opgeheven vingertje in een gezin. Wij benadrukken juist de dingen die wél goed gaan. Dat is meestal heel veel, alleen ziet de moeder dat zelf niet meer.