Erik (11) en Laura (9) Dings wonen op een boerderij midden in Asselt. Hun vader Ton is boer en hun moeder Germa is boerin. De familie van Ton woont en werkt al meer dan 100 jaar op deze boerderij. Het is geen gewone boerderij, het is een zorgboerderij.
Wat is precies een zorgboerderij?
Germa: “Ik heb vroeger in de zorg gewerkt in Heel bij Sint Joep. Ik ben getrouwd met een boer en zo is de combinatie ontstaan. Je kunt zorg verlenen aan geestelijk gehandicapten in een instelling maar je kunt ook zorg verlenen op (bijvoorbeeld) een boerderij. Toen ik nog in Heel werkte nam ik vaak iemand die daar woonde, mee naar de boerderij. Meewerken op het bedrijf vond hij geweldig. Zo is eigenlijk het idee ontstaan.”
Het is dus wel een echte boerderij?
“Ja, het is een echte boerderij en wij hebben veel verschillende werkzaamheden die mensen met een beperking prima kunnen doen. Zoals voor de schaapjes zorgen, voor de kippen, de paarden, de koeien. We hebben ook land, daar is wat minder voor deze mensen te doen. Maar daar is weer hekwerk te repareren of te verven.”
Hoeveel personen worden door jullie te werk gesteld?
“Maximaal zeven per dag en op zaterdag vier. Dan geven we paardrijlessen aan gewone kinderen en daar kunnen de gehandicapte mensen ook bij helpen. Op die manier leren we de gehandicapten om te gaan met mensen zonder handicap en andersom ook. De vrouwen en mannen die bij ons komen zijn tussen de 20 en de 58 jaar. Zij hebben op deze manier een zinvolle besteding van de dag.”
Door wie worden jullie betaald?
“Als mensen in een instelling wonen wordt de betaling geregeld door middel van de zogenaamde zorgbudgetten. Als mensen thuis wonen door het persoonsgebonden budget. Wij hebben zelf natuurlijk ook investeringen moeten doen, door aanpassingen op de boerderij te laten maken. Verder is het natuurlijk toch ook een hele aanpassing in ons privé-leven. Wij doen dit nu zeven jaar en het werk geeft ons heel veel voldoening.”
Aan welke handicaps moeten wij denken?
“Het zijn allemaal verstandelijk gehandicapte mensen. Ze zijn wat langzamer en kunnen niet zo goed denken. Maar ze hebben heel veel mogelijkheden en kunnen heel veel dingen gewoon wél. Ze mogen kiezen wat ze willen doen en ze werken meestal met z’n tweeën. Op deze manier helpen ze elkaar.”
Een boerderij is toch veel werk, hadden jullie tijd over?
‘De reden dat we dit begonnen zijn is eigenlijk omdat we in zo’n mooi pand wonen in zo’n geweldige omgeving. Wij vinden dat daar meer mensen van moeten kunnen genieten. Ik zou het gewoon asociaal vinden als alleen ons gezinnetje van vier personen daarvan mag profiteren en gebruik van mag maken. Onze boerderij is vorig jaar als mooiste historische boerderij van Limburg gekozen. Dat had er mee te maken dat we veel historische elementen bewaard hebben”
Wat vinden jullie kinderen hiervan?
“De kinderen weten niet beter. Zij mengen zich onder de groep en helpen vaak mee op woensdagmiddag als kinderen komen paardrijden. Afgelopen zomer hebben we twee gehandicapte mensen een tijdje te logeren gehad. Dat was echt geweldig.”