Ook in Midden-Limburg zijn er gezinnen die een Eigen Kracht-conferentie organiseren. Gezinnen die zelf hun moeilijkheden willen aanpakken met hulp en steun van hun netwerk. Een nieuwe aanpak in Limburg, in tal van provincies is de Eigen Kracht conferentie al een ingeburgerd begrip. De Eigen Kracht conferentie zorgt ervoor dat mensen zelf hun plannen maken voor de toekomst. Samen met familie en vrienden wordt een plan gemaakt waar ook professionele hulpverleners een plaats in kunnen krijgen. In Limburg zijn verschillende coordinatoren actief die ondersteund worden door de regiomanager. Frank Pubben is de regiomanager Eigen Kracht Limburg. Onder zijn leiding ondersteunen de coördinatoren families bij de organisatie van hun Eigen Kracht conferenties. Op dit moment worden de conferenties voornamelijk gefinancierd door de provincie, maar diverse gemeenten zijn voornemens om de conferentie op te nemen in hun Wmo-voorzieningen of via het Centrum Jeugd en Gezin aan te bieden aan families en burgers die hun problemen op die manier zelf op willen pakken.
Het verhaal van een Limburgse familie
Een grote familie met grote problemen
Het samengestelde gezin bestaat uit:
Moeder Chantal (37) en (stief)vader Rogé (37)
Kinderen van Chantal uit een vorig huwelijk: Samantha (17), Kayla (15), Kirsten (13), Dylan (11), Britney (9), Chelsey (7), Faith (anderhalf).
Zoon van Rogé uit vorig huwelijk: Wesley (17) woont niet in dit gezin
Kindje van Chantal en Rogé samen: Destiny (drie maanden)
Het verleden
Chantal had een slecht huwelijk waar veel problemen speelden zoals huiselijk geweld, schulden, psychische problemen van beide partners.
Zij startte een echtscheidingsprocedure in februari 2009. Korte tijd later ontmoette zij haar grote liefde Rogé. Chantal heeft uit haar eerste huwelijk zes kinderen en Rogé heeft uit een eerder huwelijk een zoon.
De problemen
Chantal zegt hierover: Tijdens die moeilijke echtscheiding leerde ik Rogé kennen en dat bracht nog meer wrijving. De situatie na de scheiding escaleerde en de jongste vier kinderen werden uit huis geplaatst. Toen moesten Rogé en ik bewijzen dat we wél voor de kinderen konden zorgen. Om ze weer thuis te krijgen moest er stabiliteit en veiligheid zijn. De financiën moesten geregeld worden. We moesten een huurhuis vinden. Daarbij werden Rogé en ik ongepland zwanger. We hebben gekozen voor een Eigen Kracht conferentie om de kinderen zo goed mogelijk op te kunnen laten groeien. Jeugdzorg heeft ons op die mogelijkheid gewezen.
Eigen Kracht conferentie
ChantaL: Rogé en ik wilden graag hulp, hoe meer hoe beter. We hadden er alles voor over om de kinderen een stabiel thuis te geven. Een coördinator van Eigen Kracht. Margot Smeets, is gekomen en wij hebben alle zorgen op tafel gelegd, we zijn meteen heel open geweest. Dat was wel moeilijk en ook emotioneel. Margot heeft uitgelegd hoe een conferentie in z’n werk ging.
We moesten een lijst samenstellen van ons netwerk en die lag er al snel. Margot heeft ook met de kinderen overlegd, wat voor hun belangrijk was, wat ze wilden en verwachtten. Of zij hun eigen vader er bij wilden. Dat wilden de kinderen niet en dat gebeurde ook niet. Ons netwerk bestaat uit familieleden, kennissen, vrienden, onderwijzers, groepsleiding van het internaat waar de kinderen verbleven, gespecialiseerde thuiszorg en Jeugdzorg. Wij hebben zelf aan deze mensen gevraagd of zij iets voor ons wilden betekenen. De coördinator legde daarna contact met deze personen. Dat was soms telefonisch maar ze ging ook bij diverse mensen op bezoek. Iedereen kreeg een uitnodiging voor de conferentie.
De samenwerking
Daarna hebben we overlegd met de coördinator waar de conferentie zou plaatsvinden, er moest een zaaltje worden gehuurd, eten en drinken worden geregeld. Dat hebben we allemaal samen met Margot gedaan. In het gemeenschapshuis in de buurt was voor ons allemaal een goede locatie. We waren met ongeveer 25 personen op de conferentie op 6 november 2009 en duurde van negen uur ’s morgens tot half drie ’s middags. Alle kinderen waren er bij, zelfs de kleintjes.
Op 20 november kwamen de vier kinderen weer thuis wonen!
De afspraken
Rogé: Alle plannen kwamen goed op papier. In het eerste uur hebben de diverse instanties die betrokken waren, hun woordje gedaan. Zij gingen daarna weg. Toen hebben we mijn moeder aangewezen om de conferentie te leiden. Er werden duidelijke afspraken gemaakt.
De kinderen mochten allemaal een eigen vertrouwenspersoon kiezen. De een koos de overbuurvrouw, de ander koos oma en weer een ander een vriendin van moeder. Alles wat ze daar vertellen, wordt niet doorverteld zonder hun toestemming. De oudste logeert op dit moment enkele dagen bij haar vertrouwenspersoon. Ze heeft wat extra aandacht nodig.
Het resultaat
Rogé: We hebben er veel aan als gezin. Toen de bevalling begon hadden alle kinderen opvang. Wij zijn in november getrouwd. Alle kinderen waren er bij. Het was fantastisch. Chantal en ik zijn samen op huwelijksreis naar Parijs geweest. Alle kinderen werden opgevangen door ons netwerk. Het heeft de familieband sterker gemaakt.
Het uitgewerkte plan heeft Margot ook naar de rechtbank gestuurd met als resultaat dat de kinderen weer naar huis mochten. De rechter was van mening dat wij een sterk netwerk hebben en de kinderen veilig naar huis konden.
Op eigen kracht verder
Chantal: Het was een hectische periode. We zijn getrouwd, de kleine is geboren, de kinderen kwamen terug naar huis. Het gaat goed. De kinderen komen tot rust. We hebben afscheid genomen van Margot en Eigen Kracht. Het is klaar voor ons. Wij worden op het financiële vlak geholpen alles op orde te krijgen en daarbij zijn we verhuist naar een betere woning mét tuin. Maar dat hebben we helemaal zelf geregeld.